En un any en què els festejos taurins també s'han vist afectats per la pandèmia, les penyes d'Ontinyent ‘Bou i Corda’, ‘Pont Vell’ i ‘Portadors del Bou de la Puríssima’ s'uniran per una il·lusió: la d'aconseguir la Declaració d'Interès Turístic de la Comunitat Valenciana per als seus bous.
La iniciativa suposa iniciar el procés de tramitació que conduiria al principi a la Declaració d'Interès Turístic a nivell local, encara que l'objectiu és poder elevar el reconeixement a nivell autonòmic.
L'antiguetat del Bou en corda d'Ontinyent, que es compta per segles; el seu arrelament i la seva singularitat són els trets que converteixen aquests festejos en diferents a la resta dels quals se celebren en altres localitats de la Comunitat Valenciana. “El nostre Bou en corda és diferent a la resta, és la nostra senyal d'identitat”, explica Juan Beneyto, impulsor d'aquesta iniciativa i president de ‘Bou i Corda’.
A nivell nacional, prop de 24 municipis formen la Federació Espanyola de Toro en Cuerda. Cada municipi que utilitza la corda té la seva pròpia peculiaritat. En el cas d'Ontinyent, la corda va davant o darrere del bou, depenent de l'animal, a qui se li deixa bastant llibertat per a triar el recorregut. Però el més característic és que Ontinyent és l'únic que conserva les fonguis, o el que és el mateix, les tradicionals “boles”, que cobreixen les banyes i protegeixen als corredors en les agafades.
Fort arrelament
D'altra banda, cal destacar el fort arrelament, ja que en cap altra localitat de la Comunitat Valenciana existeixen tres penyes taurines, la qual cosa dóna compte d'una gran afició als bous. D'una banda, l’‘Associació de Portadors del Bou’, vinculada a la festes de la Puríssima d'Ontinyent, compta amb prop de 110 socis i sòcies, entre ells també xiquets, que viuen amb gran emoció aquesta tradició vinculada a la patrona d'Ontinyent.
D'altra banda es troba l'Associació Cultural Bou i Corda, que compta actualment amb prop de 285 socis, número que s'ha vist incrementat en aquest últim any en uns 30 més. Aquesta entitat barreja joventut i experiència, i ha estat impulsora d'altres activitats com exposicions, assistència a conferències o congressos o visites a altres penyes taurines.
Per part seua, la penya Pont Vell, la més jove de les tres, compta actualment amb al voltant de 60 socis, que, sota el seu lema ‘Som i serem!’, són grans defensors dels festejos, ja que, malgrat no ser molt nombrosa, tots els seus membres són grans aficionats als bous, no sols a Ontinyent, sinó també en altres localitats.
Aquesta confluència d'associacions taurines ha derivat en què Ontinyent tinga dos festes a l'any: el Bou de la Puríssima, que compta amb segles d'existència, organitzat per Portadors del Bou el primer cap de setmana de desembre; i el Bou dels Penyes, que ha estat impulsat en els últims sis anys per Pont Vell i Bou i Corda el mes de maig (encara que algun any ha vist modificada la seua data per circumstàncies alienes).
Finalment, la popularitat és un altre tret particular, ja que a Ontinyent els festejos taurins estan molt assentats. “En la resta de pobles de la Comunitat Valenciana, excepte potser a Xiva, els festejos taurins no tenen la mateixa massificació que a Ontinyent”, assenyala Juan Beneyto.
Des de la regidoria de Festes i Tradicions de l'Ajuntament d'Ontinyent han mostrat el seu suport a la iniciativa, ja que “el Bou en Corda és una tradició d'Ontinyent, i consegüentment la secundarem, ja que totes les tradicions de la nostra ciutat ens donen una identitat”, conclouen.