
Ahir diumenge, la Masía La Font de Sant Antoni d’Ontinyent es va convertir en l’escenari d’una jornada dedicada a les plantes, la gastronomia i la tradició etnobotànica. Casimir Romero, autor del llibre Herbes Mengívoles i Cuina Nostra, i Amanda Bataller, del projecte Gastrobotánicas, van impartir un taller de reconeixement i cuina amb herbes silvestres comestibles d’Ontinyent.
El taller va tindre un significat especial, ja que Casimir Romero va ser qui va introduir Amanda Bataller en el món de les plantes mengívoles fa més d’una dècada. Després d’un llarg recorregut com a divulgadora i cuinera especialitzada en plantes silvestres, Amanda s’ha retrobat per primera vegada amb Casimir com a formadora, per compartir aquesta passió i coneixement.
L’activitat, que va comptar amb la participació d’una vintena de persones, va començar amb un passeig etnobotànic pels voltants de la finca, on els assistents van poder descobrir la gran diversitat de plantes silvestres que ofereix el territori, conéixer-ne els usos tradicionals i les seues propietats. A continuació, es van recol·lectar algunes de les plantes identificades, que després es van seleccionar, netejar i cuinar en un ambient distés i col·laboratiu.

La jornada va acabar amb una degustació de plats silvestres elaborats amb les plantes arreplegades i productes locals de temporada. Entre les receptes destacades es van poder tastar:
● Xips de malva
● Cremós de brots de fenoll
● Pastissets de rosella
● Coca de conillets i lletsons amb llonganissa d’Ontinyent
● Bunyols de borratja amb xarop de garrofa
● Braves amb maionesa de ravanell
● Raïmet de pastor adobat amb herbes aromàtiques de la serra
Una jornada que va combinar memòria i sabers populars, sostenibilitat, creativitat i gastronomia de proximitat, posant en valor la riquesa botànica del nostre entorn.
Des de l’organització es fa una valoració molt positiva de l’acollida del taller. Els formadors volen agrair de tot cor a Almudena Jordà i Lluís Guerola "la seua hospitalitat i acollida durant la jornada. S’estàn preparant noves propostes d’activitats per seguir acostant a la ciutadania els sabors i la cultura de les plantes de les nostres terres, al mateix temps que es dona espai a la creativitat i a noves receptes fetes amb aquestes plantes ancestrals que formen part del nostre patrimoni", conclouen.