La Comissió de Govern acaba d'aprovar les primeres 18 illes de compostatge. La iniciativa del COR, pioner en la implantació d'instal·lacions de bioresidus, forma part d'un projecte per a la construcció de 25 illes, que seran finançades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i la Diputació de València. Aquests espais acolliran els residus biodegradables amb els que finalment s'elaborarà compost mitjançant un procés natural.
A les sol·licituds de la Font de la Figuera, Bufali, Cerdà, Vallès, Torrella, Otos, Bocairent, Bellús, Beniatjar, Benissuera i Sempere, Estubeny, Xàtiva (Anahuir i Torre de Lloris), Alcúdia de Crespins, Almisserà, Salem, es van sumar dos municipis més: Fontanars dels Alforins, Guadassèquies. Les illes de compostatge estan pensades per a menuts nuclis de població, pedanies o barris específics en municipis del COR, i pretenen el tractament in situ de la fracció orgànica recollida selectivament. La idea és reduir en un 50% el volum de residus que es transporten a costoses plantes de tractament, i reduir els costos de gestió. El tractament de la fracció orgànica pot ser fins a 5 vegades més barat que el residu urbà barrejat.
El COR segueix una marcada tendència d'adaptació als objectius 2020, mostra d'això és la propera instal·lació de l'anomenat 'cinquè contenidor en diferents municipis de l'àmbit de gestió (7 de la Safor, així com el Valle de Ayora i la Costera). Segons Vicent Muñoz, president de la Comissió de Bioresidus del COR i alcalde de La Font de la Figuera 'la posada en marxa d'aquest cinquè contenidor s'estableix com un pas més per assolir els objectius de 2020 (data en què el 50% dels nostres residus ha de ser separat de forma selectiva)’. També afirma que' l'aprovació d'aquestes illes de compostatge, que estaran en funcionament el 2019, són la primera d'una sèrie d'accions que pretenen fer de les nostres cinc comarques un referent en la gestió de els residus, posant el pes en la fracció orgànica com a millor manera de complir amb 2020 '.
Per la seua banda, Roger Cerdà, President del COR, també ha afirmat que 'el COR està treballant intensament en un nou projecte de gestió amb el màxim consens i participació, que ens permeta establir les bases de la gestió de residu en les nostres cinc comarques, almenys en els propers 20 anys.’
La resolució de l'assignació de les Illes de compostatge arriba tot just uns dies abans que la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural anunciara l'avançament de més d'un milió d'euros a les entitats locals de la Comunitat Valenciana destinats a projectes de mitigació relacionats amb el compostatge comunitari i la recollida selectiva de matèria orgànica. D'aquest milió d'euros, la meitat anirà destinada a projectes del COR.
Un projecte pioner
Amb una capacitat màxima inferior a 30 metres cúbics, els bioresidus procediran de domicilis i jardins d'usuaris i el compost resultant serà utilitzat per veïns i jardineria municipal. En aquestes instal·lacions únicament es compostarà paper i cartró, residus biodegradables de cuina i restaurants, i residus biodegradables de parcs i jardins, complint uns paràmetres amb un límit màxim de microorganismes.
El Valle d'Aiora-Cofrentes ja presumeix de ser la primera comarca valenciana amb un tractament integral de residus gràcies a l'ajut econòmic del Ministeri per a la Transició Ecològica.
Des del COR destaquen que aquesta aposta per l'augment de la recollida i el tractament dels bioresidus seguirà reflectint-se en bonificacions de cara a la taxa. L'illa disposarà d'una barrera vegetal, així com un dipòsit per recollir l'aigua pluvial, que serà guardada i utilitzada per regar la pila. Respecte a l'equipament necessari, destaquen una voltejadora per al compostatge autopropulsat, una trituradora, un tamisadora de compost i una furgoneta.