El sector ecològic de la Comunitat Valenciana s'ha convertit en un referent en l'àmbit nacional. Així es desprén de les dades dels diferents informes sobre estadístiques en agricultura ecològica publicats pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació entre 2003 i 2017.
Segons els informes esmentats, entre 2003 i 2017, el nombre d'operadors (productors agraris i comercialitzadors) dedicats a la producció ecològica en la Comunitat Valenciana ha crescut un 205%, en passar de 986 en 2003, a 3.013 en 2017, any de l'últim informe publicat pel Govern.
Esta xifra està molt per damunt de la mitjana nacional en el mateix període, on l'increment del nombre d'operadors ecològics va aconseguir el 137%, en incrementar-se de 18.505 en 2003, a 43.984 en 2017.
Distribució d'operadors per províncies
Dels 986 operadors ecològics registrats en 2003, 94 eren de la província de Castelló, 516 de València i 376 d'Alacant.
Per la seua part, dels 3.013 productors agraris i comercialitzadors comptabilitzats en 2017, 251 pertanyen a la província de Castelló, 1.785 són de València i els 977 restants provenen de la província d'Alacant.
Superfície dedicada a la producció ecològica
Si fem referència a l'evolució en hectàrees en els últims 15 anys de la superfície que es dedica a la producció ecològica, la nostra Comunitat continua estant molt per damunt de la mitjana nacional. En 2003, les terres destinades a la producció ecològica arribaven a les 24.581 hectàrees. 15 anys després, en 2017, la nostra Comunitat compta amb 96.477 hectàrees dedicades a l'agricultura ecològica, el que suposa un increment respecte a 2003 del 292%. Este percentatge supera, i molt, l'evolució de la mitjana nacional, que en el mateix període ha sigut del 187%, en passar de 725.254 hectàrees en 2003, a 2.082.173 hectàrees en 2017.
Distribució de la superfície per províncies
De les 24.581 hectàrees de 2003, (11.267 a Castelló, 5.174 a València i 8.140 a Alacant). Si ens referim a la superfície de 2017, de les 96.477 hectàrees que hi ha en la Comunitat Valenciana, 12.806 són de la província de Castelló, 42.954 de la de València i 40.716 d'Alacant.
Sector en contínua evolució i de futur
Per al president del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, “estes xifres no fan una altra cosa que demostrar que el sector mai ha deixat de créixer, coincidint amb la desacceleració de la producció convencional”. A més, ha continuat, “les dades diuen que el sector està generant noves oportunitats de negoci i de treball i això és algo que hem de celebrar perquè ajudarà a la falta de relleu generacional en el sector agrari”.
Per a Rico, “en la Comunitat Valenciana estem cada dia en la millor dada possible, amb un consum molt important dels productes ecològics. A ningú li estranya, ni li sona estrany, escoltar el terme producte ecològic, i en estos moments poder accedir a este tipus de productes està més fàcil que mai”.