És l'Ecoparc fix número 19 que passa a gestionar el COR del total de 26 que està previst que dispose la seua xarxa, que a més es completa amb 11 ecoparcs mòbils,
creant la xarxa consorciada d'aquestes instal·lacions més completa de la Comunitat Valenciana, i de les més extenses d'Espanya. Aquesta instal·lació es completa, amb dues Plantes de Transferència de Residus, i una xarxa d'Illes de Compostatge domèstic i Domiciliari, per a garantir el principi de proximitat en la gestió de residus i la
proximitat a les poblacions a les quals dóna servei.
El COR dóna servei de gestió de residus a 93 municipis de 5 comarques de la Comunitat Valenciana: La Costera, La Safor, La Vall d'Albaida, La Canal de Navarrés i La Vall d'Ayora-Cofrentes.
Dilluns que ve 29 de juny, el Consorci de Residus COR, juntament amb el Ajuntament d’Albaida i amb la col·laboració de l'empresa concessionària VYTRUSA, inaugurarà la primera instal·lació de recollida de residus domiciliaris especials que s'obri al nostre país després de l'època de pandèmia.
En aquests temps de COVID-19, la gestió de residus s'ha visualitzat com un servei essencial per a la ciutadania. El confinament de la població, ha fet augmentar els índexs de reciclatge, però també els problemes en la gestió de residus per a molts municipis que han vist al llarg de tot el territori espanyol com proliferaven tot tipus de residus al costat dels contenidors de carrer: no sols guants i màscares, sinó mobles vells, electrodomèstics, xicotets aparells elèctrics, i un llarg etcètera d'aquest tipus de residus especials.
Per a donar solució a tot això, el servei d'ecoparcs i ecomóviles resulta essencial. Per les seus especials característiques, permeten gestionar correctament tots els residus domiciliaris més molestos i perillosos: des de les xicotetes piles i bombetes o tónners, fins a les restes de poda, els enderrocs, els estris voluminosos, els vells matalassos o els grans aparells elèctrics i els xicotets aparells electrònics. Fins més de 50 tipus de residus d'aquest tipus domiciliaris.
L'Ecoparc d'Albaida, situat al carrer 8 de març, en un polígon molt pròxim a la població, comptarà amb 12 grans contenidors per a recollir residus voluminosos, una zona
especial a cobert per a residus perillosos i contaminants, i una sala de control amb control d'accés informatitzat i personalitzat, que permetrà als usuaris consultar les seues visites a l'Ecoparc per a obtindre descomptes en la taxa de tractament de residus pel seu bon comportament ambiental, gràcies al seu projecte pioner “Mi Cuenta Ambiental”.
L'any 2020, el COR destinarà fins a 300.000 euros per a bonificacions en la taxa de tractament als usuaris de la seua xarxa d'ecoparcs i ecomòbils. Aquest sistema de bonificacions permet premiar el bon comportament ambiental d'aquelles famílies i xicotets comerços que faciliten la gestió de residus portant-los a la xarxa d'ecoparcs i
ecomòbils.
Per al president del COR i Alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, “per a nosaltres aquesta obertura suposa una gran fita en la gestió, perquè no sols hem demostrat que som un servei essencial per a tots els ciutadans, sinó que a més, el prestem molt prop d'ells, quasi a la porta de les seues llars”. Segons el president del COR, “en aquests difícils moments no hem parat de treballar ni un segon en l'ampliació i millora dels nostres serveis de recollida i gestió de residus, facilitant la feina dels propis Ajuntaments del Consorci, col·laborant amb els nostres veïns i veïnes, ficant-los-ho fàcil, i demanant la seua col·laboració, sense la qual tot això haguera sigut possible”.
Roger Cerdà, igual que ha fet durant tot el procés de confinament ha volgut de nou “agrair el treball dels gestors de residus, de totes i tots els treballadors que
componen el COR, que, d'una manera quasi imperceptible per a la ciutadania, sempre estan ací, treballant sense descans, en els moments més fàcils i més difícils, per a gestionar correctament els nostres residus domèstics”. “Gràcies a ells, aquest nou Ecoparc és ara possible”, ha volgut destacar com a president del COR i Alcalde de Xàtiva.
L'Alcalde d’Albaida, Josep Antoni Albert, ha posat en valor l'obertura d'aquesta instal·lació, “una reivindicació quasi històrica de la nostra població”. “Vivim en un entorn natural privilegiat, el nostre poble és un lloc meravellós per a viure i atraure visitants amants de la cultura i la naturalesa, i instal·lacions d'aquest tipus, ens ajuden a conservar el nostre municipi més net, i el nostre medi natural en òptimes condicions”. Per això ha volgut “agrair, la labor sense descans del COR que ha fet possible aquesta moderna i especial instal·lació en el nostre municipi”.
La inversió total a Albaida ha sigut de 826.952 € (IVA inclòs), dels quals 49.018,43 € han sigut aportats pel Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020 per a cofinançar la informatització d'aquest.
Les següents actuacions en Ecoparcs fixos que es preveu iniciar enguany seran l'execució d'un nou Ecoparc a La Font de la Figuera i a Moixent, la cessió i remodelació de l'Ecoparc de Benigànim, la redacció del projecte del nou Ecoparc a Enguera, l'inici de les obres del nou Ecoparc de L'Olleria i la finalització de la Base Logística d'Ecoparcs a Xàtiva.