La temporada de recollida d'oliva ha començat abans enguany, “uns 15 dies s'ha avançat”, explica Vicent Tolsà, responsable d'almàssera de la Cooperativa d'Ontinyent, degut al bon temps dels últims mesos i la falta de pluges.
En la Cooperativa d'Ontinyent van marcar el 26 d'octubre com l'inici de la campanya i fins al moment hi ha uns 200.000 quilos d'oliva recollits. Es preveu que siga una campanya abundant en quantitat. Si l'any passat van ser 1.120.000 de quilos els recollits en una campanya marcada pel temporal de pluges i el fort vent, enguany les xifres es preveuen un poc millors, i s'espera que puguen superar-se l'1.500.000 quilos.
No obstant això, des d’esta entitat són prudents, ja que “el temps és inestable, i encara poden donar-se temporals o pedra”, comenten. Un altre factor del qual depén que la campanya siga abundant o no és de si els grans productors decideixen recollir l'oliva o deixar-la caure, a causa del baix preu al qual s'està pagant el quilo. “La superproducció, la frenada de les exportacions i la política aranzelària dels EUA envers Espanya, i la caiguda dràstica del consum en restaurants, bars, hotels, etc., fan que el preu estiga pel terra”, remarca Vicent Tolsà.
Quant a qualitat, des de la Cooperativa indiquen que és Verge Extra, i que es tracta de “oliva de bon aspecte, no picada per la mosca, fins al moment”. Fins ara, la Cooperativa està recollint varietats com la Blanqueta, ‘Manzanilla’ o Arbequina. La Grossal i Picual es recolliran més avant.
Així les coses, caldrà esperar fins a finals d'any per a determinar la quantitat exacta de la campanya, que finalitzarà previsiblement a final d'any. Al voltant del 80% de la producció es destinarà a l'autoconsum, i quant als productors, la majoria són d'Ontinyent, encara que també procedixen de localitats com Aielo de Malferit, Albaida, Agullent o Bocairent.