La Junta de Govern de la Diputació de València ha donat llum verda a l’obertura del termini perquè els municipis puguen sol·licitar les ajudes per a la gestió forestal i els treballs de prevenció d’incendis, segons les taules de quantitats preassignades per la institució provincial.

En total, la Diputació ha destinat 6 milions d’euros per a prevenció d’incendis forestals per a municipis que tinguen aprovat el corresponent Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals (PLPIF) o, si és el cas, un Pla Local Reduït de Prevenció d’Incendis Forestals, qualsevol que siga la seua població.

De manera paral·lela, existix una altra línia de subvencions de 2 milions d’euros per a gestió forestal a la qual poden optar els municipis de menys de 20.000  habitants amb terrenys forestals en els seus termes municipals que tinguen un mínim de 25 hectàrees de Muntanya d’Utilitat Pública (MUP) de titularitat municipal.

El diputat provincial de Medi Ambient, Avelino Mascarell, subratlla que “estes subvencions estan concebudes perquè els ajuntaments puguen donar resposta estos aspectes que són de competència municipal” i posa el focus especialment en “la gran quantitat de xicotets municipis que tenen termes municipals molt extensos, i que no tenen mitjans materials ni humans per a poder fer una bona gestió forestal, la qual cosa suposa un risc per a tota la província”.

Dos tipus d’actuacions
L’edició 2024 d’estes ajudes ha ampliat el catàleg d’accions i inversions susceptibles de subvenció per part de la Diputació de València, tant en l’apartat de gestió forestal com en el de prevenció d’incendis.

Així, la major part del muntant global està destinada a l’apartat de prevenció d’incendis, el qual té un pressupost de 6 milions d’euros. D’esta quantitat, 3,6 milions són per a treballs de manteniment i explotació (ex. reparació de vies forestals, manteniment d’infraestructures de prevenció o de línies de defensa com els tallafocs, etc.) i 2,4 milions per a inversions (ex. construccions d’obra civil i de bioingenieria, compra de ferramentes i maquinària, adquisició de calderes alimentades per biomassa procedent de la gestió forestal, etc).

Els 2 milions restants es consignen a gestió forestal, dels quals 1,2 milions són per a treballs de manteniment i explotació (ex. reparació d’elements de la xarxa viària forestal, treballs de silvicultura preventiva, etc.) i 800.000 per a inversions (ex. obertura de tota mena de vies forestals, creació de punts de reserva d’aigua, etc).

Avelino Mascarell, qui a més de diputat de Medi Ambient és president del Consorci Provincial de Bombers, explica que “al final les dues categories redunden en un mateix fi, perquè una bona gestió de la vegetació existent és la millor manera de previndre que els incendis s’estenguen, especialment quan la muntanya està tan seca com enguany” i recorda que “les Brigades Forestals del Consorci tenen també el seu propi pla de treball quant a labors preventives, en este cas dirigides de manera prioritària a les zones d’interfície urbana forestal, ja que són les que més comprometen, a priori, la seguretat de les persones”. 

El termini de presentació de les sol·licituds està ja obert i finalitza el pròxim 30 de setembre. Quant a les actuacions subvencionades, estes hauran d’estar executades 15 mesos des de l’endemà de la publicació de l’acord de concessió.