Una hivern templat i una primavera humida han delmat de manera important la campanya de l'ametlla en aquest 2020. “Igual que les cireres, l'ametlla necessita en molt de fred a l'hivern; i no li ve res bé l'excés d'humitat per a la floració”, explica Vicente Tolsà, des de la Cooperativa d'Ontinyent.
L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) qualifica de campanya “absolutament ruïnosa” la d'enguany, i constata minvaments de producció d'ametlla de fins al 50% a la Comunitat Valenciana, un descens que “és conseqüència de l'excés de pluges que van alterar la floració”.
Des de Marcaju, empresa d'Aielo de Malferit dedicada a la comercialització, comenten que “no hi ha pràcticament campanya. La producció d'ametlla ha baixat en més d'un 90% respecte a l'any anterior”. Si normalment reben a productors d'aquesta fruit d'Ontinyent, L'Olleria, Castelló de Rugat, Pobla del Duc, etc., enguany no ha entrat pràcticament producte, tal com expliquen.
AVA-ASAJA lamenta que les importacions massives d'ametlla californiana estiguen enfonsant el preu d'un producte autòcton de “excel·lents característiques” i demana a la indústria agroalimentària valenciana que prevalga l'ametlla de la zona. “Califòrnia constitueix el principal productor d'ametlles del món i enguany compta amb una producció rècord que, segons USDA (United States Department of Agriculture) és un 18% superior a l'exercici anterior, la qual cosa està provocant caigudes acusades del preu de l'ametlla a Espanya que se situa en estos moments entre els 3 i 3’10 euros el quilo de gra, a excepció de l'ecològica que rep cotitzacions que ronden els 7 o 8 euros per quilo de gra”, expliquen.
A Ontinyent no hi ha grans productors d'aquest fruit, més bé xicotets agricultors, que són precisament els que “desapareixeran si es continuen aplicant les polítiques agràries actuals”, denúncia Tolsà. “Tenim el millor clima, però els governs no donen suport, ni publiciten ni fomenten l'agricultura, i menys al xicotet agricultor”, afegeix. Els treballadors del camp preveuen que amb les polítiques actuals només quedaran els grans productors i que el xicotet treballarà per a l'autoconsum.
Una cosa similar està passant amb el raïm. La situació del covid-19 ha provocat que Espanya tinga els cellers plens, amb vins que encara no han tingut col·locació, segons comenta Vicente Tolsà. Una superproducció que el Govern preveu atallar amb subvencions per a veremar el raïm en verd i tirar-lo al sòl. No obstant això, d'altra banda, “està arribant vi de Rumania a preus pels sòls. El mateix succeeix amb la taronja, que la porten d'Àfrica”, assenyala. La campanya del raïm es troba a un poc més de la meitat, i encara que la qualitat “serà bona”, segons Tolsà, pot ser que es reduisca el rendiment en tindre el raïm menys caldo que altres anys.