El programa municipal de gestió ètica de les colònies felines ha permés a Ontinyent acumular ja 551 gats esterilitzats, i arribar a una estimació del 75% del cens actual de les 36 colònies registrades en situació d’esterilització. Aquest programa s’articula a través dels diferents convenis signats des de 2016 per l’Ajuntament d’Ontinyent amb la Protectora d’Animals de La Vall d’Albaida per a la captura, esterilització i retorn dels animals a les colònies felines dels nucli urbà.
La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandía, explicava que “portem ja 8 anys amb vigència de diferents convenis, que ens han servit per avançar molt. La xifra de colònies ha anat augmentant, però la gran majoria estan controlades, estables o en vies d’estabilització. Les últimes dades ens diuen que des de 2016 hem esterilitzat més de mig miler de gats i que aproximadament el 75% dels prop de 300 gats amb que compten estes colònies registrades actualment ja estan esterilitzats, el que parla del bon treball que s’està fent per aconseguir colònies completament esterilitzades de forma progressiva”, assenyalava.
Dins del programa també es va atendre en 2023 el problema generat per dues colònies felines no controlades en la zona dels centres educatius del Vicent Gironés Mora i Martínez Valls, on es va actuar esterilitzant 16 animals i distribuint pinso sec. En total es compta a Ontinyent amb 36 colònies pels diferents barris, 32 de les quals estan catalogades com controlades, estables o en vies d’estabilització. En la resta dels casos estan iniciant-se les actuacions corresponents per estabilitzar-les.
Sayo Gandia explicava que “a més d’esterilitzar un gran nombre d’exemplars s’ha invertit en compra de pinso i s’han fet altres actuacions de millora de colònies com la renovació de les plaques identificatives dels punts i la instal·lació de 5 casetes dormitori, que protegeixen als gats i eviten que el menjar es faja malbé. Estes millores són positives tant per als animals com per a la ciutadania, obtenint punts més nets i salubres”. Les quantitats aportades anualment han estat variables en els 8 anys de funcionament dels convenis, oscil·lant entre els 3.000 i els 15.000 euros anuals (en 2023 van ser 8.000). Cal destacar que en 2023 Ontinyent es va aprovar un Pla Municipal de Gestió Ètica de les Colònies, “un dels aspectes que es demanen a la nova normativa estatal i autonòmica de benestar animal, a la que estem treballant per adaptar-se”, afegia la regidora, qui tenia paraules d’agraïment “per al gran treball que fa la Protectora i les alimentadores que col·laboren de manera voluntària”.
Els gats de les colònies pertanyen a la família Felis Catus, la mateixa espècie que qualsevol altre felí domèstic. La diferència entre estos gats i els que poden conviure amb qualsevol família és el seu grau de sociabilització amb l’humà, que sol ser escàs o nul. Estes poblacions de gats poden tindre diversos orígens, que inclouen l’abandonament d’animals no identificats per part dels seus propietaris, exemplars procedents d’altres colònies que es desplacen buscant recursos, exemplars domèstics perduts, o ventrades de gates amb propietari que no han estat esterilitzades i han parit fora de casa, entre altres.
El mètode CER consisteix a intervindre en una colònia, capturant els gats i sotmetent-los a una intervenció veterinària. Els felins s’esterilitzen i es revisa el seu estat de salut per tal d’evitar la reproducció incontrolada i les malalties contagioses. Una vegada esterilitzats es procedeix a fer-los una marca a l'orella per identificar els gats ja intervinguts. Després són alliberats en el mateix indret on van ser capturats. Este mètode permet alimentar els gats de forma responsable, evitant en la mesura del possible el naixement de noves ventrades. A més, aconsegueix una convivència amable entre les persones i els gats, i dóna una vida digna a estos animals.