L'Ajuntament d'Ontinyent a través del programa el “Banc de terres” ha creat un catàleg de cases rurals o masies en estat d'abandonament. Amb aquesta iniciativa, que inclou un total de 28 finques registrades, es vol crear una eina per tal que possibles emprenedors interessats puguen crear noves ofertes de turisme rural en recuperar estes cases.
D'esta manera, el “Banc de terres” amplia els seus objectius inicials de foment i impuls de l'agricultura cap a les generacions futures dinamitzant este sector. Durant la primera fase es va crear un cens de terres que dona la possibilitat al consistori de ser intermediari entre els propietaris de parcel·les sense cultivar i les persones interessades en la seua cessió o lloguer.
La regidora de Medi Ambient, Patricia Folgueras, destacava que encara que “Ontinyent no és una ciutat eminentment agrícola sí que ha tingut una tradició agrària que no volem que desaparega. Esperem que esta iniciativa impulse el turisme rural que guanya cada dia més adeptes i ajude a dinamitzar el medi rural en conjunt”.
Des de l'inici del funcionament del “banc de terres”, que forma part de la xarxa provincial que impulsa la Diputació de València, Ontinyent ha establert relacions amb els sindicats agraris ASAJA i amb la Unió de Llauradors. S'ha contactat també amb la Cooperativa d'Ontinyent i amb la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida per establir actuacions conjuntes de dinamització de la producció i promoció de nous socis productors. A més, a través de l’Agència de Dinamització Rural Buscatierras que gestiona les activitats del banc d’Ontinyent ha activat la “Bolsa de Empleo Agraria" (BEMAG) per inscriure’s per buscar feina al camp.