Ontinyent ha donat inici aquest dijous 22 de maig a la Setmana de la Natura 2025, una iniciativa de l’Ajuntament per a commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el pròxim 5 de juny. Enguany, la programació ha començat avançant-se a eixa data, coincidint amb el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, amb l’objectiu de donar visibilitat a les accions de recuperació d’espècies que s’estan impulsant des dels centres educatius de la ciutat.

Amb el lema “Sense contaminació per plàstic”, la Setmana de la Natura 2025 se centra en la conscienciació al voltant de la reducció dels residus plàstics i la necessitat d’adoptar hàbits sostenibles des de la infància. En total, participen deu escoles i un institut d’Ontinyent, cadascun dels quals ha desenvolupat un projecte ambiental propi al llarg del curs escolar. Aquests projectes han estat recollits en pòsters explicatius que estaran exposats al Museu Tèxtil de la Comunitat Valenciana durant la setmana.

La primera activitat del programa ha tingut lloc al CEIP Lluís Vives, on s’ha presentat el projecte “Cuidem els nostres amics i els aquàtics”, una iniciativa centrada en la cria i recuperació d’espècies com els ofegabous i triops. Aquesta acció, impulsada per la colla ecologista L’Arrel, es duu a terme en un total de set centres de la ciutat. El regidor d’Educació, Ferran Gandia, que visitava el centre, ha volgut destacar “la implicació i sensibilitat dels centres educatius participants, per fer de l’educació ambiental un eix transversal i transformador”. Segons ha explicat, “és fonamental que l’alumnat entenga que cuidar el planeta comença per entendre’l i estimar-lo, i això és precisament el que fomenten aquests projectes”.

Per la seua banda, la regidora de Sostenibilitat ha ressaltat la importància de començar la Setmana de la Natura amb motiu del Dia de la Diversitat Biològica per tal de posar en valor projectes com els de recuperació d'espècies, exposant que “hem de seguir promovent l’estima pel medi ambient i s’ha de respectar per tot el que ens envolta, perquè al final, entre totes i tots, hem de garantir el futur”, ha afirmat. La programació continuarà els dies 27, 28 i 29 de maig amb tallers ambientals adreçats a l’alumnat de 3r de Primària dels centres participants. Les activitats, que tindran lloc pels matins al Museu Tèxtil, inclouran un taller de fabricació de paper reciclat a càrrec del Centre Ocupacional José Antonio Bodoque, un taller sobre reciclatge de plàstic impartit per Plàstic Preciós de la Safor, i un taller de compostatge i fertilització de sòls dinamitzat pel projecte “Del Camp a la Taula”. El dia 30 de maig tindrà lloc la projecció del documental “Arrels i Llavors”, creat per l’IES Jaume I i dedicat a la biodiversitat arbòria d’Ontinyent. L’activitat, oberta a alumnat d’altres centres, es farà a l’exterior del Museu Tèxtil amb dues pantalles i serà un moment de trobada entre diferents comunitats educatives.

Els dies 2, 3 i 4 de juny estan previstes les soltes d’ofegabous i triops en espais naturals del terme municipal com la bassa del Fuset i la finca del Port, amb la participació dels centres que han treballat en el projecte de cria. La Setmana culminarà el 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, amb un acte institucional de cloenda dirigit al professorat i equips directius. En aquest acte, que es durà a terme també al Museu Tèxtil, es projectarà un vídeo-resum dels projectes escolars, s’entregaran reconeixements als centres participants i es comptarà amb la intervenció del pedagog Carlos Gómez Chuliá, de la fundació FUHEM. Gómez parlarà sobre la integració de la visió ecosocial dins de les programacions educatives i compartirà la seua experiència en unitats d’aprenentatge ambientals.