L’Ajuntament d’Ontinyent està procedint a informar als establiments que potencialment generen més residus de matèria orgànica sobre els canvis en la recollida dels mateixos. Es tracta d’una nova acció plantejada per preparar la ciutat de cara a la prevista implantació del nou sistema de recollida de residus, una recollida selectiva porta a porta on es lliurarà cada fracció de residus (orgànica, paper i cartó, envasos, resta) de forma separada a la porta de les cases.
La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, explicava que “les noves normes legals europees, estatals i autonòmiques en matèria de residus, obliga als generadors a separar totes les fraccions: orgànica, envasos lleugers, paper i cartó, vidre, resta, oli o roba, una normativa que també ens obliga als ajuntaments a prestar el servei de recollida separada de cadascuna d’estes fraccions. Perquè aquest canvi siga el més efectiu i fluït possible ens hem de preparar, i dins d’aquest treball previ des del Departament de Medi Ambient estan realitzant-se un seguit de reunions als establiments potencials grans generadors de matèria orgànica”.
En concret, al llarg del mes de novembre estan duent-se a terme una sèrie de reunions presencials en les que s’expliquen els nous canvis i obligacions a complir en la gestió de residus, derivades del nou servei de recollida selectiva porta a porta que s’implantarà pròximament al municipi d’Ontinyent. Així, s’està convocant als i les responsables de bars, restaurants, cafeteries, supermercats, carnisseries, peixateries, menjars per emportar, etc, per tal que tinguen la màxima informació i aclarisquen qualsevol dubte que els puga sorgir. En concret, en la reunió es tractaran punts com “Què és la fracció orgànica?”; “Recollida separada de la fracció orgànica als grans productors: com implantar-ho als diferents establiments, quan s’iniciarà, etc.”; “Obligacions legals dels generadors de residus"; "Consells personalitzats per facilitar la separació en funció del tipus d’establiment” i "Dubtes i altres qüestions d’interés".
La regidora afegia que “esta acció d’educació ambiental amb contacte directe amb les persones productores de residus permet una comunicació bidireccional, recollint les diferents opinions, dubtes i inquietuds de la ciutadania respecte del nou servei, o permetrà ajustar el serve òptim de recollida a les necessitats dels grans generadors". Posteriorment a estes reunions hi ha planificades visites individualitzades per part de personal educador ambiental als establiments que ho sol·liciten, on s’orientarà sobre com fer esta separació en origen de la matèria orgànica als establiments i es resoldran les qüestions pràctiques que puguen sorgir durant el procés de preparat i cuinat dels aliments, o en la recollida i neteja dels establiments.
Les persones titulars d’un establiment gran generador de matèria orgànica que no hagen pogut assistir a la reunió, o tinguen qualsevol dubte en matèria de gestió de residus, poden contactar amb el personal d’educació ambiental de l’Ajuntament d’Ontinyent al telèfon d’assistència ciutadana destinat a la gestió municipal de residus, 654031966, i a la’dreça electrònica: educacioambiental@ontinyent.es