La ciutat d'Ontinyent va recollir durant 2021 un total de 17'8 tones de roba usada, el que suposa 3'7 tones menys que en l'any anterior, que es van recollir 21'5. Des d'Humana, entitat encarregada de la recollida, expliquen que el motiu de la disminució és la pèrdua d'un punt de recollida, en passar-ne de cinc a quatre.
Pel que fa a la comarca al seu conjunt, la recollida selectiva del residu tèxtil ha augmentat un 12% en 2021, ja que es van recuperar 43'2 tones l'any passat respecte a les 38'5 de l'exercici anterior. Altres localitats com Albaida, van recollir 7 tones recollides; Bocairent, 4 tones o Agullent, 3'4 tones.
Del balanç realitzat per l'entitat es desprén que l'any passat es van recuperar més de 43 tones de tèxtil usat a la comarca. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar), que es diposita en els contenidors situats en la via pública, equival a 175.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització de Humana. La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar, expliquen.
"El 40% de la roba que tenim als armaris no s’utilitza en tot un any i es calcula que cada ciutadà llença aproximadament 20 quilos de roba, de mitjana", expliquen. A més, afigen que, per cada kg de roba recuperada s’evita l’emissió de 6'1 kg de CO2. "Les més de 43 tones recollides l’any passat a la Vall d’Albaida han evitat 263 tones de CO2 a l’atmosfera", asseguren.
Els recursos que s'obtenen es destinen a crear llocs de treball, ja que es genera "un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit", expliquen, i a programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud.