L’àrea de Parcs i Jardins de l’Ajuntament d’Ontinyent ha iniciat la implantació d’un nou sistema de tractament per a l’arbrat dels espais públics municipals, basat en la tècnica d’endoteràpia vegetal. Aquest mètode consisteix en la injecció directa de productes fitosanitaris o nutricionals al sistema vascular de les plantes, evitant així l’ús de polvoritzacions químiques que poden contaminar l’aire, el sòl i l’aigua.
Segons ha explicat la regidora de Parcs i Jardins, Sayo Gandia, “amb la incorporació de l’endoteràpia vegetal fem un pas endavant cap a una gestió més eficient i respectuosa del nostre entorn verd. Es tracta d’una tècnica innovadora que ens permet cuidar millor els nostres arbres i palmeres, protegint alhora la salut de les persones, els animals i el medi ambient”, exposava.
Els primers tractaments previstos inclouen un tractament preventiu contra l’antracnosi i el “Euwallacea fonicatus” en uns 100 exemplars de plataners; el tractament preventiu del morrut roig en palmeres canàries; el tractament de processionària en pins ubicats a zones escolars i properes a àrees canines; i el tractament específic contra el fitoplasma patogen en exemplars simptomàtics de “Celtis australis”. Aquests tractaments poden incloure aplicacions de tipus plaguicida, nutricional i bioestimulant, adaptant-se a les necessitats concretes de cada espècie i cas.
El sistema emprat per l’empresa de manteniment és el “Wedgle Direct-Inject” d’ArborSystem, que destaca per ser el més respectuós amb la planta del mercat, utilitzant agulles fines i dosis mínimes de producte. Aquesta tècnica, amb dècades d’experiència a escala internacional, s’ha consolidat com a una solució eficaç i segura per al control de plagues, malalties i desequilibris nutricionals en arbres i palmeres. Entre els seus avantatges es troben l’eficàcia prolongada fins a un any, nul consum d’aigua, impacte ambiental pràcticament inexistent, i una elevada especificitat: només actua sobre els insectes nocius per a la planta, preservant la fauna auxiliar beneficiosa.