L'ontinyentí Pau Segura, infermer que treballa actualment a l'hospital de Xàtiva, ha realitzat un projecte d'investigació sobre les conseqüències de les cremes de restes agrícoles que ha quedat entre els tres finalistes seleccionats per FISABIO. Ara que comença una nova campanya de cremes, adverteix de les greus consciències per a la salut d'estes pràctiques. Pau destaca la importància de realitzar prevenció i evitar les cremes, perquè es tracta d'una pràctica “que està afectant la salut de les persones”.
El treball presentat per Pau Segura a un concurs convocat per Fisabio ha quedat entre els tres finalistes i espera amb eixa dotació poder portar el projecte a la pràctica, per a fer prevenció i conscienciar a la població que “hui dia no és precís cremar les restes de poda, perquè hi ha altres alternatives que són més saludables, com la trituració. A Ontinyent, tenim la sort que l'Ajuntament facilita el servei de triturat, encara que no és l'única alternativa”.
Pau recorda que les restes triturades es converteixen “en abono natural per al camp”, mentre que les cremes “provoquen malalties, especialment a aquelles persones que pateixen problemes respiratoris, asma, MPOC, persones vulnerables, embarassades, persones majors, etc...”
Increment de les consultes
Pau Segura explica que en la seua TFG va constatar que en època de cremes augmenten les visites als centres de salut i a l'hospital. Per tant, una reducció de les cremes contribuiria també a disminuir la pressió hospitalària i sanitària, “per alguna cosa que produïm els humans i que es pot evitar”.
L'infermer ontinyentí recorda que la Unió Europea ha establit que l'any 2030 com a termini màxim per a esta pràctica, però adverteix que actualment el mal que causen a la salut és el mateix que el que causarà dins de cinc anys.
Com a sanitari del departament Xàtiva-Ontinyent i com a persona que ha realitzat un projecte d'innovació que ha quedat finalista, Pau Segura vol recordar la importància de la prevenció per a evitar els problemes de salut, perquè “al final, la infermeria és prevenció”. Si amb este missatge algunes persones s'animen en la nova temporada a no cremar, reconeix Pau Segura, “encara que no siguen moltes, aconseguirem que en eixe moment baixen les partícules per milió en l'aire”.
Pau Segura remarca la idea que “les cremes de hui provoquen les malalties de demà” i recorda que durant la seua etapa d'estudiant d'Infermeria, encara en la post pandèmia, es va creuar amb un xiquet que anava pel carrer junt a sa mare i al qual va sentir tossir. Quan es va interessar per eixa tos, la mare li va explicar que el xiquet era asmàtic i que els dies que hi havia cremes, el seu fill no podia respirar... Això va despertar en Pau Segura l'interés per analitzar i estudiar com afecta el fum de les cremes en la salut de les persones. “El fum perjudica la salut? Sí. Hi ha dades científiques que ho corroboren? Sí, perquè les partícules per milió augmenten i fan que l'aire siga contaminant. En el moment que hi ha cremes, les partícules augmenten a 300 o 400 i quan passa de 60 ja provoca problemes de salut”, resumeix l'ontinyentí.