La Diputació de Valéncia i la Sociedad Española de Ornitología (SEO/BirdLife) continuen apostant per treballar de manera conjunta en defensa del corriol camanegre amb la posada en marxa de la iniciativa ‘Custòdia, naturalització i millora de l’hàbitat del corriol camanegre a la província de València’.
Este projecte donarà continuïtat a les accions iniciades en 2021 per a la recuperació de l’hàbitat original d’esta espècie, eliminant vegetació exòtica invasora i restaurant la vegetació autóctona dunar. Una iniciativa que ha creat una xarxa de municipis pel corriol i que treballa en la compatibilització dels usos turístics amb la conservació dels ecosistemes dunars.
 
Degradació de les platges
Les platges i les dunes han sigut un dels hàbitats naturals més alterats i degradats durant l'últim segle degut al desenvolupament urbanístic, l'abundància de vegetació exòtica invasora, plàstics i altres residus, i el desenvolupament d'un intens ús públic. Tot això reduïx notablement i posa en risc una de les seues funcions més importants: mitigar els efectes del canvi climàtic i previndre fenòmens meteorològics extrems com a temporals i inundacions.
En este sentit, el corriol camanegre, un au indicador de la bona conservació de les platges, ha patit en els últims 30 anys un descens del 70% de la seua població, sent inclòs des de 2013 en el Catàleg Valencià de Fauna Protegida com a espècie “Vulnerable” i des de 2021 “En Perill d'Extinció” segons el Libro Rojo de las Aves de España publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i SEO/BirdLife.
 
Col·laboració amb els ajuntaments
Des d'abril de 2021 l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i SEO/BirdLife treballen conjuntament per a millorar l'estat de conservació d'esta espècie de la mà dels ajuntaments i implicant la ciutadania en la conservació de les seues platges.
En 2022, s'amplia la xarxa perquè 14 platges pertanyents als municipis de Sagunt, Alboraia, Meliana, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Xeresa, Guardamar de la Safor, Daimús, Piles i Oliva, acullen accions de conservació i millora d'hàbitat, accions d'educació ambiental i una campanya de sensibilització. Entre les novetats d’esta edició, es desenvoluparan acords de ustodia de platges amb ajuntaments i centres educatius, amb l’objectiu que des de les persones majors a les més xicotetes participen en la millora i gestió de diversos trams de platges.
 
Accions de conscienciació
A més, el projecte contempla que un corriol camanegre grandària XXL visite les platges a través de xarrades de sensibilització per a donar a conéixer no sols l'espècie i les seues amenaces sinó els beneficis que reporten a la societat la seua llar, és a dir, les platges i sistemes dunars ben conservats. 
Estes xarrades a peu de platja estan obertes al públic en general, no requerixen inscripció prèvia i començaran el divendres 23 de setembre a la platja del Port de Sagunt i el dissabte 24 en la de Peixets a Alboraia.
Al llarg dels mesos de setembre i d'octubre, la Diputació i SEO/BirdLife organitzaran més activitats en la resta dels municipis implicats sota el lema “El que és bo per al corriol, és bo per a tu”. Els llocs i horaris es poden consultar en https://t.me/seobirdlifevalencia o en les xarxes socials de SEO/BirdLife-Comunitat Valenciana i @reaccionaxclima en Twitter i Instagram.
La campanya de sensibilització també comptarà amb materials divulgatius, que es difondran a través de les xarxes socials de totes dues entitats i dels 10 ajuntaments participants. Una campanya que incidirà en la importància del sistema dunar per a l'ésser humà: és defensa natural contra temporals marins i vent; protegix de l'erosió a tot allò que es troba a sotavent, incloent-hi les poblacions costaneres; i en cas de fort onatge conté l'aigua i impedeix o mitiga danys materials.