El procés de pressupostos participatius “Ontinyent Participa 2024” continua avançant. Després de finalitzar la fase propositiva amb 355 propostes, rècord absolut des que es posara en marxa el procés en 2014, la fase de revisió tècnica i filtració de les propostes ha servit per acotar a 158 les propostes que avancen en el procés. 

La regidora de Participació Ciutadana, Inma López, explicava que “en tenir tantes propostes, la revisió tècnica ha estat més complexa. Les 158 propostes que avancen en la II Fase també suposen la xifra més elevada en arribar a aquest punt, propostes que ara els consells sectorials han de valorar perquè finalment el Consell de Ciutat trie les 10 finalistes”, explicava. 

La revisió tècnica de les propostes de “Ontinyent Participa” ha descartat les propostes que no acomplien, al parer dels tècnics, els requisits de viabilitat, sent destacable que un percentatge significatiu de les no acceptades són projectes que ja estan en redacció, execució, o que ja s’han realitzat. També hi ha casos d’excés de pressupost del projecte, d’actuacions que no són de competència municipal, o que estan incloses en la unitat d’execució. També algunes d'elles han estat unificades per la seua coincidència. Les propostes han estat analitzades pels tècnics de l'Oficina Tècnica i dels departaments municipals d’Educació, Medi Ambient, Igualtat, Serveis Socials i Joventut. 

El contingut de les propostes
Quant al contingut, s’estima que al voltant del 37% de 158 les propostes que avancen estan vinculades a qüestions urbanístiques, el 25% són de tipus mediambiental, el 24% són propostes socials, i el 14% esportives. Igualment, és destacable que el 23% de les 158 propostes han estat presentades per col·lectius o associacions ciutadanes, un fet que la regidora valorava “molt positivament, ja que mostra una implicació colectiva per part d’estos grups i entitats, que saben que allò que es vota es fa, i actúen en conseqüència”. 

Després de la filtració tècnica de les propostes ara s’envia la informació de les propostes acceptades als consells sectorials, que decidiran als propers dies les puntuacions que atorguen a cada proposta per donar pas a un Consell de Ciutat del qual eixiran les 10 propostes finalistes. Acte seguit es farà públic el resultat i es difondrà el contingut detallat d’estes propostes. Finalment, s’obrirà el termini de votació de les propostes guanyadores.