El final de l'any confirma el que era una tendència: 2024 va ser l'any més càlid a Ontinyent i va superar a 2023, que ja havia sigut un any extremadament càlid. Segons el resum elaborat per Pablo Guerra, responsable de l'Observatori del Col·legi La Concepció, l'any que ha acabat va superar en quatre dècimes a 2023. A això s'afig el dèficit de pluges, ja que es van registrar 184’4 litres menys que la mitjana.
“Amb estes dades, es constata que dos dels indicadors del canvi climàtic, com són les temperatures i les precipitacions, cada vegada tenen mitjanes més altes, en el cas de les temperatures, i mitjanes més baixes en el cas de les precipitacions”, explica Pablo Guerra.

Temperatura per damunt del normal
Quant a la temperatura, 2024 va deixar una mitjana de 18’9°, la qual cosa suposa 2’7° més que la mitjana (16’2°), la qual cosa converteix a 2024 l'any més càlid des que hi ha registres a Ontinyent. Tots els mesos van superar, àmpliament, la mitjana normal, afig Pablo Guerra. Concretament, el dia més càlid de l'any va ser el 20 de juliol, amb una temperatura mitjana de 32’2° i una màxima de 44’5°.

Poc hivern
Estes altes temperatures han fet que “l'hivern brille per la seua absència”, explica el responsable de l'Observatori Meteorològic del Col·legi la Concepció, qui afig que “per destacar alguna cosa el fred, benigne, va arribar en les dades de la tercera desena de desembre de 2024, ja en l'hivern climàtic de 2025”.

Precipitacions per davall de la mitjana i de manera irregular
La precipitació ha estat repartida de manera desigual en cinc mesos humits i set per davall de la mitjana. Excepte l'episodi destacat a l'octubre, les precipitacions s'han anat produint de manera irregular al llarg dels mesos, la qual cosa ha fet que l'acumulat es quede per davall de la mitjana.
El caràcter sec de l'any va quedar determinat per les poques precipitacions registrades en 7 mesos: en el període hivernal va ser important la pluja del 19 gener. A l'estiu la pluja es va arreplegar mitjançant les sis tempestes de juny, juliol i agost. En el període tardorenc, a través de les tempestes de l'1 i 3 de setembre. El període més llarg sense una gota de pluja va ocórrer entre el 7 de juliol i el 12 d'agost (37 dies).

Episodis de calor
Entre el més destacat de l'any quant a meteorologia, Pablo Guerra destaca els pics molt alts d'estiu, ja des de juny (dies 5, 14 i 15 de juny), així com un juliol molt sec, en el qual només en dos dies la màxima va estar per davall dels 30 graus. El seté mes de l'any va deixar tres onades de calor, l'última ja endinsada a l'agost, un fet que va deixar els pics més alts de l'any i els dies més càlids. Així, el 15 de juliol es van aconseguir els 41’5º; el dia 20 el mercuri va pujar fins als 44’5º. Ara bé, encara quedava el rècord: el 24 de juliol, en el qual es va registrar el dia de més calor de tot l'any, amb 42’4º. Agost va deixar una quarta onada de calor, entre els dies 4 i 6, amb temperatures que van superar de nou els 40 graus.
Pablo Guerra destaca en el seu resum que “juliol va cridar l'atenció perquè es va aconseguir, en un mateix dia, la màxima anual d'Espanya i el dia més càlid de l'any, fins a eixe moment (dia 20; màxima de juliol amb 44,5 °C i dia més càlid de juliol amb 32,8 °C de mitjana). Les màximes del dia 10 i 14 també van ser les més elevades de la Nació”. A més, agost va deixar, el dia 5, una nova màxima d'Espanya, amb 42’5é.

Dèficit hídric
La precipitació de 2024 es va quedar per davall de la mitjana. En l'hivern: gener (31,2 l/m²) i febrer (18,8 l/m²); a la primavera: març (19,2 l/m²), abril (10,6 l/m²) i maig (7,6 l/m²); a l'estiu: juny (43,2 l/m²), juliol (25 l/m²) i agost (56,4 l/m²); a la tardor: setembre (54,2 l/m²), octubre (76 l/m²) i novembre (32 l/m²) i desembre de 2024 (17,20 l/m²). Les precipitacions van estar per davall de les seues mitjanes a l'hivern, primavera i tardor. A l'estiu van estar per damunt gràcies a les tempestes de juny, juliol i agost. El més preocupant és que el gruix de la gran quantitat d'aigua es va concentrar en pocs dies.
La precipitació acumulada a Ontinyent durant 2024 (391,4 l/m²) és 184,4 l/m² inferior a la de la mitjana climàtica del període 1910-2024 (575,8 l/m²) i qualifiquen a l'any amb dèficit hídric.