En les darreres edicions d’Ontinyentins pel món, aquest periòdic ha tingut l’oportunitat de “viatjar” a països tan emblemàtics com Alemanya, Suècia, Irlanda, Noruega i, fins i tot, hem tingut la sort de travessar l’Atlàntic fins als Estats Units o Mèxic. Aquesta vegada, ens “desplacem” fins a Abu Dabi amb Andrea Tortosa Ferrero, l’ontinyentina que ha fet d’aquesta vibrant ciutat dels Emirats Àrabs Units la seua nova llar.
Diuen que quan una porta es tanca, moltes altres s’obrin. Això és el que va passar quan, mentre el món s’omplia d’incerteses, a la parella d’Andrea li van oferir una oportunitat laboral a Abu Dabi. Ell va decidir fer el pas i mudar-se a la capital dels Emirats Àrabs Units en l’octubre de 2020. L’ontinyentina, per la seua banda, va mantenir la relació a distància, però aprofitava qualsevol ocasió per visitar la ciutat. Durant les seues visites trimestrals, la fascinació d’Andrea per Abu Dabi anava en augment: “Cada vegada que venia, m’agradava més. Veia les oportunitats, el dinamisme de la ciutat i l’estil de vida com una cosa increïble. I, per descomptat, tindre la meua parella ací va ser un factor clau".
Després de diversos viatges i reflexions, va decidir que també volia formar part d’aquesta aventura. Com a professional dels recursos humans, va començar a buscar treball activament, i va ser en setembre de 2022 quan li va arribar l’oportunitat que canviaria el rumb de la seua vida: un contracte fix en el seu sector. “No m’ho vaig pensar dues vegades. Sabia que era l’oportunitat que estava buscant”, recorda.
Les oportunitats professionals a Abu Dabi
Un dels aspectes que més sorprén Andrea és la qualitat i quantitat d’oportunitats laborals que ofereix Abu Dabi. En el seu sector, els recursos humans, ha comprovat de primera mà com les empreses busquen atraure talent internacional amb salaris competitius i beneficis atractius. “Ací s’està fomentant molt la inversió i, per això, les empreses presenten ofertes laborals molt temptadores per atraure bons professionals”, confirma.
Segons les seues declaracions, Abu Dabi no és només un centre de negocis; també ofereix una experiència laboral diferent. “Ací les empreses no sols busquen oferir un bon salari, sinó que també es preocupen pel benestar dels empleats i les seues famílies. Tenen polítiques molt enfocades a la qualitat de vida, ja que ofereixen beneficis relacionats amb la salut, l’habitatge i l’educació per a tota la família”, comenta Andrea.
D’aquesta manera, el mercat laboral dels Emirats no només busca professionals qualificats, sinó que també facilita la seua integració a la societat, proporcionant un entorn on es pot prosperar tant a escala personal com professional. “Quan busquen atraure talent, tenen clar que els candidats deixen arrere el seu país, la seua cultura, els seus familiars i amics; és a dir, les seues vides. Per tant, les condicions laborals han de ser molt potents perquè la balança siga positiva”, assenyala l’ontinyentina.
No obstant això, Andrea adverteix que és difícil trobar treball a Abu Dabi des de l’estranger: “És més fàcil trobar oportunitats una vegada que ja estàs ací instal·lat. Has de moure’t, fer “networking” i, sobretot, diferenciar-te dels altres”. Es tracta d’un consell que ressona especialment en un mercat laboral tan competitiu com el dels Emirats, on és crucial destacar entre la gran quantitat de candidats que busquen feina.
La vida social i l’estil de vida als Emirats
En l'àmbit personal, Andrea ha descobert que Abu Dabi no només li ofereix oportunitats laborals, sinó també una vida social molt activa. “Ací l’any es divideix en dues estacions: estiu i hivern. Durant l’hivern, que comença a l’octubre o novembre, la ciutat s’ompli de concerts, esdeveniments esportius i festivals. Si ets una persona activa, pots mantindre un estil de vida ple d’activitats i esport sense problema”, assegura entusiasmada.
Això sí, adverteix que la quantitat d’activitats i esdeveniments pot ser un “perill” per a la butxaca. “És fàcil caure en la temptació de gastar el que estalvies, perquè tots els dies pots fer alguna cosa nova. Hi ha plans per a tots els pressupostos, però si t’agrada eixir i viure experiències, Abu Dabi té un munt d’opcions”. Tot i això, Andrea assegura haver trobat un bon equilibri entre gaudir de la vida social i mantindre un balanç econòmic.
Per altra banda, una de les sorpreses més grates per a Andrea ha sigut l’hospitalitat dels locals. Encara que esperava trobar diferències culturals marcades, la seua experiència ha sigut tot el contrari: “Més enllà de les nostres diferències culturals, els abudabís són persones molt respectuoses i obertes. Estan acostumats a conviure amb gent de tot arreu del món, i això es nota en la seua actitud”. Així, en un país on els nacionals representen només el 20% de la població, la diversitat és la norma.
Comparació amb la vida a Espanya
La comparació entre la vida a Abu Dabi i a Espanya ha sigut inevitable en aquesta entrevista. Encara que des del primer moment va trobar a faltar certs aspectes de la cultura espanyola, prompte es va adonar que la vida als Emirats no era tan diferent en alguns aspectes. “Els horaris i els costums són molt semblants als nostres. Els encanta la sobretaula, són molt familiars, i solen reunir-se amb amics i familiars per compartir menjars, una cosa que em recorda molt a Espanya”, explica.
A més, pel que fa a l’alimentació, Andrea ha descobert que pot trobar la majoria dels ingredients que solia utilitzar a Espanya. “Ací pots comprar aliments bàsics espanyols sense problema. L’únic que canvia és com els combinen. Per exemple, en els menjars solen compartir plats típics àrabs, com les “picades”, per al centre de la taula, una cosa que també és habitual en les nostres reunions familiars”, assegura.
El que realment va sorprendre Andrea van ser els preus. “Si els comparem amb Espanya, m’ha sorprès que la diferència de preu no és tan gran com pensava, i en alguns casos, fins i tot paguem menys per certs serveis, com l’electricitat o la gasolina”. Mentre que a Espanya aquests serveis suposen una despesa considerable, a Abu Dabi, el cost és molt més baix. “Pago entre 7 i 10 euros per la factura de l’aire condicionat, una cosa impensable a Espanya”, denuncia. No obstant això, altres serveis, com l’internet, són més cars als Emirats a causa de la poca competència entre empreses.
Un balanç positiu
A pesar de les diferències i els reptes, Andrea considera que va prendre la decisió correcta al mudar-se a Abu Dabi. Tot i trobar a faltar la seua família, amics i, per descomptat, el menjar espanyol, especialment l’arròs al forn, se sent agraïda per l’oportunitat que ha tingut. “Trobaré a faltar els meus éssers estimats, però crec que estic aprofitant una oportunitat única que m’ha donat la vida. Mentres dure aquesta etapa, la gaudiré al màxim”, conclou.
Una vegada més, aquesta història és un exemple de com les oportunitats poden aparèixer en els moments més inesperats i com, amb determinació, és possible adaptar-se a un entorn cultural i professional totalment diferent. Tot i que el seu cor sempre estarà a Ontinyent, Abu Dabi s’ha convertit en el lloc on Andrea està escrivint un nou capítol de la seua vida, ple de desafiaments i recompenses. Un cas d’èxit i adaptació que ens recorda la importància d’aprofitar al màxim cada oportunitat que la vida ens ofereix.