ADIEM, Associació per a la Integració del Malalt Mental, té entre els seus objectius que la ciutat compte amb una unitat d'hospitalització psiquiàtrica. Segons explica el seu president, Vicente Sanchis, en principi, en la cartera de serveis del nou hospital no s'ha previst aquesta especialitat, per la qual cosa des de l'entitat ja li han traslladat a la conselleria una possibilitat que entén factible i que consistiria a habilitar aquesta unitat en l'actual hospital quan entre en funcionament el nou i per tant, l'edifici del Xalet dels Bols quede lliure. Actualment, explica Vicente Sanchis, Ontinyent és la primera ciutat que compta amb un Centre de Dia, com el que està en funcionament des del mes de setembre, però no té unitat d'hospitalització psiquiàtrica, un servei que actualment presta l'hospital de Xàtiva.
Disposar d'aquesta unitat a Ontinyent entenen que a més d'evitar desplaçaments, faria que les persones que requereixen d'aquest servei tingueren més a prop a les seues famílies i persones del seu dia a dia.
Respecte a l'habitatge social que va començar a funcionar a final de l'any passat, el balanç ha estat marcat pel covid i actualment són dos les persones que viuen en aquest habitatge, “dos persones a les quals els ha canviat molt la vida. El tindre un company de pis i estar supervisats ha sigut un gran avanç”, destaca Vero Piqueras.
Un altre dels objectius que s'han marcat des de ADIEM, explica Vicente Sanchis, és trobar una ubicació per al SAI (Servei d'Atenció integral), que estiga prop del CRIS i del Centre de dia. El SAI és el servei per a aquelles persones que necessiten algun tipus d'atenció, però diferent a la que presten els dos centres que gestiona ADIEM o que sí que la requereixen, però estan en llista d'espera. En total, ADIEM atén fins a 102 persones i compta amb una llista d'espera d'unes 20 persones.
Explica Vicente Sanchis que el Pla Convivim, de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, inclou per a l'Ontinyent la creació d'un segon CRIS i un CEMM (Centre residencial comunitari, oberts i flexibles, destinat a persones amb malalties mentals cròniques que no requereixen hospitalització). En el cas d'eixe segon CRIS, afirma Sanchis, “l'ompliríem en una setmana”.