La gastronomia, la música i el patrimoni seran protagonistes aquest cap de setmana en una nova edició del Festival Nòmade, que arriba a Ontinyent, Bocairent i La Font de la Figuera amb una programació que a més d’oferta musical i cultural, comptarà amb una àmplia oferta gastronòmica. La vicepresidenta primera de la Diputació i regidora de Promoció Econòmica d’Ontinyent, Natàlia Enguix, destacava l’interés d’esta activitat “per seguir projectant la nostra gastronomia i el producte local, de proximitat, gaudint també de la música i l’art amb tranquil·litat i en un esdeveniment no massiu, una oferta responsable per a un turisme sostenible i proper”.
Així, el Mercat Gastro(Arte)Sa, amb entrada lliure, serà un dels espais més destacats de la programació, situat el dissabte 27 al Museu Tèxtil d’Ontinyent (coincidint amb el concert de Los Mejillones Tigre). Esta oferta gastronòmica arribarà de la mà del restaurant El Taullel, dirigit pel xef local José Gómez, que oferirà a migdia un variat repertori d’arrossos al migdia, entre els quals destaquen l’arròs de polp i calamar de platja, l’arròs amb costelles de porc duroc i bolets o opcions veganes com l’arròs al forn vegà i l’arròs roig i negre de verdures de temporada.
Ja dissabte de vesprada i nit a la Glorieta, de 19:30 a 02:00 hores, durant la vetlada musical que inclourà les actuacions de Duncan Dhu, Las Migas i Hermano Salvaje, el públic podrà degustar tapes creatives de El Taulell. Entre elles estaran la Coca de Fira (guanyadora del concurs de la Fira de Novembre 2024) o la Tapa Bucanera (guardonada al concurs de tapes de les festes de Moros i Cristians 2025), a més d’altres elaboracions que combinen innovació i producte de proximitat. Tot això es completarà amb una selecció de vins de cellers de la regió com Los Frailes, Rafa Cambra, Celler Can Leandro, Vinya Alforí, Bodega Fil·loxera i Bodegas Arráez.
A Bocairent, el diumenge al migdia, l’oferta gastronòmica (coincidint amb l’actuació de los Seres Queridos) estarà dirigida per José Bas amb “A Leña Cocina Rural”, amb plats tradicionals com l’arròs de putxero a llenya (amb manetes, costella i botifarra) el gaspatxo de pastor amb caça o un arròs amb verdures i bolets, amb entrada lliure i dins de la segona jornada del Mercat Gastro(Arte)Sa. “A Leña Cocina Rural” també s’encarregarà prèviament divendres de la part gastronòmica en la visita que s’organitzarà als cellers Arràez.
La programació es completa amb les Experiències Nòmade, tres de les quals tindran lloc a Ontinyent: una cata comentada de vins al Palau de la Vila dissabte a les 18:00 hores, una visita guiada al Museu Tèxtil de la Comunitat Valenciana dissabte a la mateixa hora; i un brunch a la Finca La Escalera diumenge a les 11:30 hores. Natàlia Enguix remarcava que “a Ontinyent i la Vall d’Albaida tenim una gastronomia pròpia i de qualitat que ens diferencia i que cites com aquesta ens ajuden a posar en valor, reforçant el compromís amb la nostra identitat i amb un model turístic basat en la sostenibilitat i la singularitat del territori”.