El programa de pressupostos participatius “Ontinyent Participa”, impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent, continua despertant l’interés d’altres municipis. Estos dies, la regidoria de Participació Ciutadana i tècniques de l’Ajuntament d’Alcoi visitaven Ontinyent per interessar-se pel model d’èxit del procés ontinyentí, que destaca per combinar una alta participació ciutadana amb un elevat grau d’execució de les propostes escollides. 

La visita incloïa una reunió de treball amb membres del govern ontinyentí i tècnics municipals vinculats al procés, en una trobada on es van exposar les diferents fases d’“Ontinyent Participa”, així com les mesures adoptades per fomentar una participació plural i efectiva. Les tècniques alcoianes es mostraren especialment interessades per la capacitat del programa d’involucrar un percentatge elevat de la població (sempre amplament per damunt del 10% de l’univers de possibles votants), una xifra molt superior a la d’altres municipis on la participació sol oscil·lar entre el 3% i el 5%, i que els resultava “sorprenent”.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava que “ens alegra molt rebre delegacions d’altres municipis interessats en aprendre del nostre model de participació ciutadana, perquè és una mostra que el camí que vam iniciar fa més de 10 anys era encertat, i que des d’aleshores estem fent bé les coses. A Ontinyent no només consultem, sinó que fem realitat les decisions dels nostres veïns i veïnes. La confiança ciutadana és el fonament d’Ontinyent Participa, i eixa aposta per la transparència i l’eficàcia és el que ha fet que altres ajuntaments s’interessen pel nostre model”.

L’èxit del programa ha dut al consistori a adaptar-lo i millorar-lo constantment. Un dels canvis més significatius va tindre lloc en 2020, amb la revisió de les bases per ajustar els límits pressupostaris per projecte i facilitar l’execució dins del mateix exercici. Això ha permés ampliar el nombre de propostes guanyadores i fer més àgil la posada en marxa de les actuacions.

Des de la delegació alcoiana també es van interessar pel funcionament dels òrgans participatius que complementen el procés, com els Consells Sectorials, el Consell Veïnal, el Consell Econòmic i Social o el Consell de Ciutat. La regidora de Ciutadnaia, Inma López explicava que “un dels factors clau perquè el nostre model funcione és que les persones veuen que les propostes guanyadores s’executen al 100%. Aquest fet sense cap dubte dona confiança a la ciutadania i fidelitza la seua participació”.

La visita va permetre compartir també les experiències en matèria de dinamització i accions de proximitat per acostar el procés als diferents col·lectius, com ara les formacions en centres educatius, els tallers participatius o la possibilitat de votar presencialment. Els responsables tècnics d’Alcoi van conéixer amb detall la metodologia de selecció de propostes, que passa per una fase propositiva oberta a tota la població major de 16 anys, una valoració tècnica, una selecció final per part dels consells sectorials i, finalment, una votació pública.

Des de la seua posada en marxa en 2014, “Ontinyent Participa” ha estat pioner en l’àmbit valencià i estatal, rebent l’interés de més de 30 municipis en els primers anys d’aplicació. El passat mes d’octubre, la vicepresidenta 1ª de la Diputació i regidora d’Ontinyent, Natàlia Enguix, presentava el projecte com a exemple de bona pràctica en participació ciutadana davant el Comitè de les Regions a Brussel·les, dins la Setmana Europea de les Regions i Ciutats. En l’última edició d’“Ontinyent Participa”, un total de 4383 persones van exercir el seu dret a vot, mantenint així la xifra rècord de participació i repetint els 17.854 vots emesos l’any anterior. Les propostes escollides enguany han inclòs des de línies d’ajudes per a centres d’oci, programes d’activitats juvenils, plantació d’arbres o reparació de voreres, fins a campanyes ambientals.