- Van a organitzar alguna cosa especial amb motiu de la Declaració d'Interés Turístic Internacional?
- Sí, ja que és el primer 'Ontinyent Medieval' que celebrem des de la Declaració d'Interés Turístic Internacional. En el moment de la inauguració comptarem amb uns 'cantaors' que faran unes 'Albaes' personalitzades per al nostre Mercat, les nostres festes i el pregoner del Mercat. Per a mi era important donar-li una identitat a este acte inaugural i més enguany. En l'espectacle inaugural comptarem amb Masters Ballet o hem creat un grup de música tradicional valenciana d'Ontinyent amb 'sacs de gemecs', tarotes i algunes dolçaines i percussió per acompanyar el ballet. També seguirem comptant amb el Grup de Danses, La Colla, El Regall, Menestrils, El Raval i el Club de Tir amb arc.
- Quina oferta comercial, gastronòmica i cultural es podrà trobar a l'Ontinyent Medieval?
- Hi haurà un centenar de llocs de venda. La participació serà molt alta. Es podrà trobar artesania, alimentació, restauració, atraccions infantils, passacarrers i també es comptarà amb el Mig Any Fest, que tornarà a fer-se a l'esplanada de Tortosa i Delgado.
- Com està sent la col·laboració amb la Societat de Festers?
- Nosaltres posarem totes les facilitats a la nova junta, com fins ara. Hem fet moltíssimes reunions, ja que estem treballant colze amb colze amb la preparació de la celebració de la Declaració d'Interés Turístic Internacional, que prompte presentarem. Crec que la col·laboració és i serà molt bona, perquè al final, les dos entitats volem el mateix: fer el bé per la Festa. Seguirem amb la mateixa línia, inclús enguany intensificada, perquè la Declaració d'Interés Turístic Internacional és un punt d'inflexió.
- En este punt d'inflexió, estan preparant altres actes especials?
- Estem preparant moltes coses per a la Setmana Gran i per a la celebració específica, que serà el 4, 5 i 6 d'abril. S'intensifica la col·laboració i l'aportació econòmica municipal. Estem molt centrats en què les Festes les puga disfrutar cada vegada més gent. Els actes del fester ja estan reconeguts, però hi ha molta gent no festera que pot disfrutar també. Anem molt en eixa línia, de poder obrir-ho a més gent, que siga transversal i una celebració de ciutat. És un reconeixement que és per a tots, no sols per als festers.
- En què se centrarà esta celebració?
- Serà una celebració molt completa, de tres dies, en la qual es vol reflectir tot el que són les Festes, que no sols són una desfilada o un concert de música. Volem que siguen un reflex: festa, ciutat i actes que no sols seran l'Entrada.
- Està previst que esta celebració es consolide?
- Serà una celebració puntual, ja que els recursos són limitats i devem focalitzar-nos en millorar cada any i preparar la ciutat per a la Setmana Gran.
- Suposa pressió se d'Interés Internacional?
- Depén de com ho mirem. El bon treball ja està fet; la pressió està en continuar en eixe bon camí. La pressió és que tot isca bé, que tinga una bona acollida, però també som conscients que açò va amb els anys. Sempre pose la mateixa comparativa: la Fira. Ara ja tenim completament consolidada la part gastronòmica i de concerts, una cosa que abans no estava. Els primers anys hi havia menys gent, però ara, està a tope. Quant a les Festes de Moros i Cristians, ja són internacionals, ara la pressió és adequar i fer possible que la gent que vinga tinga una bona experiència. En açò és en el que estem treballant.
- Per últim, un desig per a estes Festes?
- Sobretot, convidar la població i visitants a que vinguen als actes del Mig Any i a 'Ontinyent Medieval', i que ho disfruten moltíssim.