Que cada vegada és major l'interés per tindre una instal·lació pròpia per a autoconsum energètic és una cosa que dia a dia està sent més palpable. En l'últim any s'ha incrementat la demanda, tant per a empreses com particulars.
Així, les empreses d'Ontinyent consultades per LOCLAR expliquen que en els últims mesos han sigut moltes les sol·licituds d'informació i d'instal·lació.
Així, segons explica Fernando Pomar, CEO de INEL, amb l'últim decret aprovat les persones que tenien interés s'han acabat de decidir mentre que també altres que no ho tenien tan decidit s'han sumat a l'autoconsum per inèrcia. El canvi de tarifa de la llum també ha sigut un al·licient perquè més persones i empreses aposten per fer el pas, a pesar que la primera factura amb la nova tarifa encara no ha arribat.
A aquesta nova tendència s'han sumat empreses, que es podien acollir a les ajudes de l'IVACE, i particulars. En el cas de les empreses, explica Fernando Pomar, les ajudes s'han quedat en quantitats molt xicotetes, ja que els dos milions d'euros pressupostats per a tota la Comunitat Valenciana s'han quedat molt curts respecte a la quantitat de sol·licituds. Cal tindre en compte que per a les empreses, la inversió és major, encara que l'estalvi que aconsegueixen també és major. Segons explica el màxim responsable de INEL, la demanda en el sector industrial està més estabilitzada, mentre que en el cas d'habitatges particulars, està encara a l'alça.
Per la seua part, des de Visdel, Ricardo Montés explica que l'any 2020, va suposar una “forta” pujada de la demanda d'aquesta mena d'instal·lacions, a causa de les ajudes de l'IVACE i les bonificacions que alguns ajuntaments van aprovar, però també pel fet que moltes persones no van marxar de vacances, la qual cosa els va deixar uns estalvis que algunes famílies han decidit invertir en una instal·lació. Afig Ricardo Montés que el canvi de tarifa ha sigut un altre impuls per a aquestes instal·lacions que permeten “en les hores més cares, que és quan hi ha sol, es puga consumir igual sense tirar del comptador”.
En el cas de Visdel, s'han especialitzat en projectes per a habitatges, la qual cosa els ha portat a incrementar dels 10 projectes de 2019 als 17 de 2020 i en el que va d'any ja porten 16. La xifra a la qual puguen arribar a final d'any dependrà, entre altres factors, que no hi haja problemes en els estocs. Actualment, expliquen des de Visdel, perquè una instal·lació siga rendible, s'ha d'amortitzar entre 6 i 10 anys. Aquest període de temps es pot veure considerablement reduït si s'apliquen algunes ajudes públiques i les bonificacions en l'IBI (Contribució), que alguns consistoris apliquen.
També des de l'empresa ontinyentina Renovables 5.0 confirmen aquesta tendència a l'alça de la demanda els últims mesos, especialment en el cas d'habitatges particulars.

La creació d'empreses creix un 155% respecte a 2019
Prova d'aquest increment en l'interés i la demanda per l'energia renovable és una dada que aporta el comparador d'ofertes d'energia solar Sunalizer, que dirigeix l’ontinyentí Alejandro Micó: només l'any 2021 s'han creat més de 140 empreses d'instal·lació d'energies renovables, un 78% més respecte a 2020, i un 155% respecte al 2019, segons reflecteixen les dades del Registre Integrat Industrial del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.
“Una instal·lació d'autoconsum per a una família té un preu pròxim als 5.000€ i amb el nou canvi tarifari es rendibilitza en menys de 7 anys (sense comptar bonificacions fiscals). Si la tecnologia continua baixant de preu, i tot sembla indicar que sí, el creixement de l'autoconsum serà tan gran que necessitarem molts professionals al llarg de tot el territori. No sols per a prestar bons serveis d'instal·lació, sinó també de manteniment, ja que la vida útil d'uns panells solars supera sense problemes els 25 anys” explica Alejandro Micó, director de Sunalizer Espanya.