L'assumpte que més maldecaps porta als ontinyentins és, un any més, la telefonia mòbil. Segons les estadístiques de l'Oficina Municipal del Consumidor d'Ontinyent (OMIC), de les 543 reclamacions realitzades fins a l'1 d'octubre de 2019, un 49% (265) eren referents a aquesta temàtica. 
La missatgeria premium, aquella en la qual al client li cobren per cada missatge que rep sense, aparentment, haver contractat el servei; l'incompliment de les ofertes comercials; les baixes que no es tramiten; o les portabilitats que es queden en els ‘llimbs’, són les principals queixes dels consumidors. Les reclamacions per aquest assumpte han augmentat d'un any per a un altre, així, si en 2018 eren 233 enguany són 265, un 14% més. 
A més de la telefonia, els ontinyentins també troben problemes en el consum elèctric. Les reclamacions per aquest tema suposen un 7’5% del total d'enguany (41), i solen referir-se a la facturació en general i sobretot, a les factures de llum inflades per suposades manipulacions en el comptador, un tema complicat el procés del qual comença en l'OMIC, per a després derivar-se a la Conselleria d'Indústria, que és la competent, així ho expliquen des de l'OMIC d'Ontinyent. “En alguns casos, després de seguir el procés de reclamació, l'afectat ha aconseguit rebaixar la factura en fins a un 30%”, detallen des de l'OMIC, “és a dir, si la factura era de 900€ s'han aconseguit recuperar quasi 300€”, afigen.
Les reclamacions amb bancs o financeres també han augmentat, amb problemes referits a les comissions o càrrecs de manteniment. També una nova reclamació recent, que s'ha donat des de l'estiu, és la de les ofertes de préstecs via pàgines com Mil Anuncis o via WhatsApp, segons alerten des de l'OMIC. “Ofereixen préstecs atractius i comencen a reclamar diners prèviament a donar el préstec”, expliquen. 
Li segueixen al consum elèctric, els problemes amb els bancs o financeres (29), consum de gas (18 reclamacions), d'electrodomèstics (15) i d'assegurances (14). En el referit a gas, sol tindre relació amb serveis addicionals no contractats; igualment passa en les assegurances; i en el cas dels electrodomèstics, els consumidors es queixen per problemes en la garantia. 
“A vegades és difícil demostrar que el desperfecte de l'electrodomèstic es dega a una fallada d'origen”, detallen des de l'Oficina del Consumidor d'Ontinyent, situada en l'edifici CREC, al carrer Major.
La resta de reclamacions es refereixen a transports, alimentació, tèxtil i calçat, joguets, vehicles, habitatges, tallers de reparació, ensenyament (acadèmies o cursos privats), agències de viatges, reparació i manteniment de la llar, venda per correu i altres serveis. Aquest últim aspecte, ‘altres serveis’, que ocupa part del gruix de les queixes, el 20%, es refereix, en la seua majoria, a problemes per protecció de dades.

Reclamacions per iDental
El regidor de Consum, Nico Calabuig, ha fet una crida a les persones que puguen estar afectades per les reclamacions de les entitats bancàries sobre el deute per tractaments amb l'empresa iDental. L'edil ha explicat que les entitats han de complir amb l'acord recollit per l'acte del jutjat central d'Instrucció nº5 de l'Audiència Nacional, que estableix que les entitats financeres han de suspendre de manera cautelar la reclamació de deutes a les persones que van signar crèdits per a pagar els tractaments de iDental i que no les han d'incloure en el registre de morosos. Calabuig apuntava que l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) és “coneixedora de la situació i sap com procedir en cas que alguna persona afectada es trobe en aquesta circumstància respecte a la reclamació de deutes”.


 Amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport