Fa dues setmanes, l'ontinyentina Beatriz Ramos Albert, visitava el nº10 de Downing Street, seu del primer ministre britànic, per la seua trajectòria en el departament de Responsabilitat Social Corporativa i Sostenibilitat de la companyia ferroviària HS2.
Llicenciada en Dret i amb un màster en Advocacia i un altre en Dret i violència de gènere, Beatriz Ramos era sòcia en un despatx d'advocats especialitzat en Dret penal internacional que tenia una de les seues seus en la Costa Blanca i una altra al Regne Unit, on es va traslladar a viure. Durant la pandèmia va pensar a fer una cosa diferent: més que assistir a aquelles persones immerses en un procés penal, intentar evitar que acaben en un procediment penal. Això passava per ajudar a crear oportunitats de treball i/o d'estudi. En la seua cerca per intentar endinsar-se en aquest àmbit, va veure l'oferta d'ús de la companyia HS2, que està construint el tren d'alta velocitat entre Londres i Birmingham. Esta empresa té un departament de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i Sostenibilitat. L'oportunitat es presentava amb el model d' "apprenticeship", que consisteix a treballar 4 dies en l'empresa i el cinqué dia és per a ampliar estudis, a càrrec de la pròpia empresa. Al seu cas, en finalitzar aquest període, en gener, obtindrà una titulació equivalent a un grau universitari, explica Beatriz.
Pels projectes duts a terme en la seua nova empresa, ha sigut seleccionada com la millor en l'àmbit de la Responsabilitat Social Corporativa, en el sector de la Construcció en 2022 en l'àrea de Birmingham. A més, l'any 2023, ha obtingut el premi a la millor "apprentice" de West Midlands, per tant, està entre les 8 millors de Gran Bretanya. El guanyar estos dos premis li ha valgut la invitació en dos ocasions al Parlament britànic, on ha pogut participar en una ponència sobre com motivar als estudiants a desenvolupar les seues habilitats.
A més, fa dues setmanes, va ser convidada al nº10 de Downing Street, on va poder conéixer al premier, Rishi Sunak i la seua família, durant l'encesa de llums nadalenques i un mercat nadalenc en els exteriors de la seu oficial del primer ministre.
Beatriz treballa a Birmingham, on està l'oficia central, però molt sovint es desplaça a Londres, per a portar avant diferents projectes. Un dels més recents, un projecte per a 15 dones en risc d'exclusió social, a les quals se'ls ha oferit una experiència de treball durant un mes, cadascuna en els departaments que més s'ajustaven al seu perfil. L'objectiu és donar-los experiència i titulacions per a poder optar a treballs i per tant, contribuir a la seua inserció laboral.
També ha dut a terme projectes específics per a persones que han passat per orfenats, per a mares solteres o per a dones víctimes de la violència de gènere.
Una oportunitat
Beatriz Ramos fa un balanç molt positiu de la seua estada al Regne Unit i es mostra molt agraïda perquè "immediatament van confiar en mi. Vaig fer l'entrevista per a aquest treball i encara que no havia treballat en l'àmbit de la RSC i Sostenibilitat, em van contractar i a més, amb aquest tipus de contracte que et dona també una formació que, en el meu cas, acabaré el 4 de gener i després de la qual continuaré en l'empresa amb un altre tipus de contracte". Encara que el pla era obtindre la titulació en 3 anys, Beatriz ho ha aconseguit en dos. "El fet que abans de conéixer-me ja m'oferiren no sols un contracte, sinó també la formació, és perquè l'empresa confia en mi i això és molt d'agrair. És algo que a Espanya és molt difícil, perquè primer contracten un temps i després ja és quan t'ofereixen una formació, però ací directament em van oferir aquesta formació a l'inici del contracte", explica l'ontinyentina.
Beatriz comparteix equip de treball amb persones de diferents països, la qual cosa li fa tindre un ambient molt multicultural que ella valora molt. "A Anglaterra tot el món té cabuda", conclou l'ontinyentina, que ja prepara les maletes per a passar el Nadal a Ontinyent.