El president de la Generalitat, Carlos Mazón, visitava hui dijous a les empreses valencianes que exposen en Heimtextil i aprofitava la visita per a anunciar que la Generalitat endurirà els mecanismes per a lluitar contra la competència deslleial en la indústria tèxtil generada pels productes que arriben d'altres mercats, especialment l'asiàtic.
.
El cap del Consell avançava que es reforçarà els controls i inspeccions i que s'augmentarà les sancions perquè les empreses valencianes puguen competir en condicions d'igualtat. El president explicava assegurat que "a les nostres empreses se'ls està exigint unes condicions que no es demanen als altres, per la qual cosa la Generalitat serà molt exigent amb el compliment de la legalitat”. En este sentit, afirmava que les empreses valencianes comptaran amb el total suport del Consell per a “defensar els seus interessos on faça falta”.
Mazón va estar acompanyat per la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes; el president de l'Associació d'Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana ( ATEVAL, amb seu a Ontinyent ), Pepe Serna ; el president de la Federació Hàbitat i Home Tèxtils from Spain, José Ramón Revert; i l'alcalde d' Ontinyent, Jorge Rodríguez i la vicepresidenta de la Diputació de Valencia, Natalia Enguix .
A esta edició del certamen assisteixen 59 empreses de la Comunitat Valenciana, una de cada tres firmes espanyoles del sector present a Frankfurt. De fet, la representació espanyola és el tercer país europeu amb major nombre d'expositors. La delegació valenciana ha sigut l'única representant institucional en aquest certamen internacional que és el més important en l'àmbit europeu del tèxtil per a la llar i la decoració i que no ha comptat amb cap representació del govern d'Espanya.
“La nostra Comunitat és referent nacional de la indústria tèxtil-llar, amb unes empreses amb gran tradició, capaces d'adaptar-se a les necessitats de cada moment i amb un producte basat en la qualitat, el disseny, la innovació i la sostenibilitat¨, ha explicat Carlos Mazón.
En esta línia, Mazón també ha assenyalat que es treballarà amb el sector en mesures que fomenten la internacionalització per a obrir noves oportunitats a una indústria que destina el 70% de la producció a les vendes a l'exterior. Així, el president ha avançat que la Generalitat potenciarà les relacions comercials del sector a través de missions inverses procedents de mercats estratègics com el Regne Unit, l'Aràbia Saudita, el Japó i Corea del Sud.
Així mateix, ha recordat que el Govern valencià està facilitant el dia a dia de les
empreses amb mesures com la “rebaixa de la pressió fiscal o la simplificació dels tràmits administratius amb la creació del Canal Empresa que contempla el Pla Simplifica”.
Suport als desafiaments del sector
El màxim responsable de l'executiu valencià també ha apuntat que la Generalitat prestarà especial atenció als desafiaments als quals s'enfronta el sector en els pròxims anys, com la nova legislació europea en matèria de sostenibilitat i circularitat dels tèxtils. Així, ha destacat l'estratègia en matèria de sostenibilitat de les empreses tèxtils valencianes que compta amb la col·laboració de la Generalitat per a continuar avançant i millorant en totes les àrees. Durant el seu recorregut per les empreses de la Comunitat Valenciana, el cap del Consell ha conegut de primera mà les novetats de la indústria valenciana i ha destacat que “sens dubte, les nostres empreses estan a l'avantguarda del sector recolzades en una clara aposta per la innovació i la sostenibilitat, posicionant-se com a referents en l'ús de materials i processos sostenibles respectuosos amb el medi ambient”.
Referent internacional
La representació espanyola està formada per 94 expositors, dels quals 59 pertanyen a la Comunitat Valenciana. De fet, la Comunitat Valenciana compta amb prop de 2.200 empreses en la indústria tèxtil i confecció, la qual cosa suposa el 16% del total d'Espanya.
El màxim representant de l'executiu valencià ha agraït a les empreses el seu compromís per a portar “l'excel·lència de la indústria tèxtil valenciana, basada en una gran tradició, a estos certàmens per a mostrar les últimes tendències del nostre sector, obrir nous mercats i atraure compradors per a continuar creixent i avançant”.
Els tèxtils per a la llar valencians representen un 19% del valor total de les exportacions de tèxtils de la Comunitat Valenciana. A més, és la segona regió espanyola més exportadora, amb un 24% del total d'Espanya. França, Itàlia, el Marroc i Portugal són els principals clients dels tèxtils valencians per a la llar, amb un 49% del valor exportat des de la Comunitat, mentre que Alemanya, un altre mercat estratègic i en creixement, és el cinqué client amb 11 milions exportats en els deu primers mesos de 2023.
Heimtextil és la primera fira de la temporada per a la tèxtil llar i contract que reuneix més de 80.000 visitants professionals com a importadors, dissenyadors d'interiors, distribuïdors o prescriptors de projectes hotelers i residencials. En el certamen de Frankfurt és presents més de 2.600 expositors de 60 països que presenten les últimes tendències del sector.