L’ontinyentí Carlos Tomás, més conegut com a Carlos Tapones, no para de reinventar-se. La figura d'aquest artesà d'Ontinyent és coneguda per elaborar amb taps de vi alguns objectes del dia a dia.
La seua passió va començar fa 12 anys, i a poc a poc ha anat transformant les seues idees fins que, des d'aquest mateix 2020, Carlos Tapones és una marca registrada. Va començar amb objectes d'ús per a bars i restaurants com una caixa de tiquets o un ampoller per a deixar el vi.
Amb l'arribada de la pandèmia, la ment de Carlos no va parar de pensar i va acabar prenent la decisió d'elaborar guarda màscares, com sempre amb els seus estimats taps, que guarda ben classificats en caixes segons la varietat i la botella de la qual procedeixen. Carlos ens conta que “quan alguna vegada arribava a una casa particular, veia que quan algú entrava a la seua casa es llevava la màscara i la deixava per ahí tirada”, ahí se li van il·luminar totes les idees i va decidir començar amb el disseny de la citada caixa.
Li va costar quasi 10 dies trobar la forma en la qual podia realitzar-la i aconseguir quadrar bé l'esbós per a fer possible aquest nou projecte que, segons ell mateix explica “em va sortir malament un parell de vegades”. Una vegada Carlos Tapones va aconseguir elaborar bé el seu esbós, ja només quedava posar-se a tallar la fusta i passar a l'acció.
La primera caixeta que va elaborar no li va ixir com ell havia pensat, per la qual cosa va decidir buscar una altra manera de fer-ho i ja a la segona “vaig aconseguir el resultat desitjat”, explica. A pesar que el disseny li agradava, no estava content amb el tipus de fusta utilitzat fins que davant la seua sorpresa “vaig descobrir que la que em feia falta es venia ací a Ontinyent”.
Una vegada l'artesà va aconseguir ‘descobrir-li el truc’ i el ritme a les caixes, comenta que “aconseguisc elaborar unes 5 ó 6 caixes per hora”, una xifra interessant, ja que “des del dimarts porto moltes hores ficat en el meu taller realitzant capsetes”.
Interès des de València
Carlos Tapones ja té grans interessats a adquirir les seues caixetes per a màscares. Es tracta d'una empresa, no ha volgut revelar el nom, de la ciutat de València. Explica que “no sé com es van enterar que estava realitzant-les, però era una clienta meua ja antiga i des del principi em va comentar el seu interès”, afegeix a més que “el dilluns tinc una reunió amb ella ací a Ontinyent”. Un interès que arriba després de registrar esta caixeta per a màscares feta amb taps perquè “si algú vol copiar-me la idea no puga”.
A més de la capital del Túria, també hi ha una empresa local, ‘L'Alumini’, que ha mostrat el seu interès a fer-se amb les caixetes per a la seua comercialització.
Dos tipus de caixetes
Carlos va entrar al taller amb una idea, però va sortir amb dues. L'artesà va dissenyar una caixeta llisa, amb la fusta polida de manera impecable, però va decidir també elaborar algunes que tinguessin també un envoltori amb dissenys, col·locat de manera acurada, per a donar-li color a la caixeta. El preu varia en dos euros, ja que la caixeta per a màscares valdrà 14 euros, 16 si es vol amb el ja citat disseny.
Subjecta gels i papers, un projecte ja gairebé acabat
Com el mateix Carlos Tomás explica “quan em pose a pensar en coses no pare de tindre idees per a poder fer amb els meus taps”, i és que mentre acabava de pensar en el primer esbós sobre com podia fer la capseta, ja tenia el seu següent projecte en la ment, un subjecta gels i paper de mans.
Carlos Tapones ens ha ensenyat gairebé en exclusiva com serà aquest subjecta papers, amb una base feta de fusta i amb els taps permetent que el gel hidroalcohòlic estiga més accessible a la mà. Just al costat del gel estarà el rotllo de paper, tot el necessari per a mantenir aquesta bona higiene personal.
Caldrà esperar per a conèixer el següent projecte de Carlos Tapones, qui ens confessa que “crec que aquesta caixeta per a guardar màscares serà un èxit” i a partir del pròxim dilluns ixirà a la venda i començarà les seues negociacions amb els gairebé 500 clients amb els quals comptava al voltant d'Espanya (a Terol, Madrid i Sevilla entre altres ciutats té) abans del confinament del passat mes de març