L'any 2014, la Societat de Festers va decidir canviar l'estructura de l'Entrada d'Ontinyent, de manera que les ostentacions de les ambaixades passaren al final de cadascuna de les entrades. L'objectiu era que el públic no se n'anara una vegada havia passat el boato de l'ambaixada, que tradicionalment eixia a meitat de la desfilada. En aquell moment, Ontinyent comptava amb 2.643 festers majors de 14 anys, la qual cosa va fer que les dos entrades finalitzaren en un horari adequat.
Just des d'eixe any, la quantitat de festers s'ha anat incrementant, amb l'excepció dels anys de la pandèmia (2020 i 2021). Una vegada es va reprendre l'activitat festera habitual, els exercicis 2022 i 2023 la xifra de festers va augmentar fins als 3.530 (2022) i els 3.845 (2023) i les xifres actualitzades a maig de 2024 diuen que ha continuat augmentat el nombre de festers fins als 4.091 socis majors de 14 anys. La xifra total de socis, inclosos els menors de 14 anys, és de 5.244.
Guillermo Meliá, representant dels Mudéjares en la Societat de Festers, ha elaborat una anàlisi sobre l'Entrada, la seua duració i la directa vinculació amb la quantitat de socis festers.
Així, segons les dades recopilades, des de l'any 2014, quan es va canviar l'ordre de l'Entrada, el nombre de socis (majors de 14 anys) ha augmentat un 46%. Este increment se situa en el 55% si s'analitzen les dades amb data de maig de 2024. El bàndol moro ha sigut el que més festers ha incrementat, amb un 40% (743 socis més), mentre que el cristià ha registrat un augment del 28% (275 socis nous). Les xifres actualitzades a maig de 2024 registren 900 nous socis en el bàndol moro i 364 en el bàndol cristià, respecte a 2014.
L'estudi, amb dades oficials de la Societat de Festers, deixa constància que mentre l'entrada cristiana l'any passat va finalitzar sense retard, l'entrada mora, que tenia previst que finalitzara a les 2.38, no va acabar fins a les 3.15.
La tendència a finalitzar cada vegada més tard l'entrada mora fa que a mesura que avança la nit, les graderies queden buides o amb molt menys públic, la qual cosa desllueix l'esforç de la comparsa la qual li correspon l'ambaixada. La previsió que este estudi fa és que amb l'increment de festers que s'ha registrat en 2024, l'entrada puga incrementar la seua duració entrar els 105 i els 125 minuts.

Obrir un debat seré i trobar la millor solució possible
Esta anàlisi, amb dades objectives, pretén conscienciar sobre la problemàtica que suposa una entrada que acabe tan tard i iniciar un procés de debat per a, entre tots en el món fester, solucionar una situació que és un problema. Així, durant el període previ a les Festes i les pròpies festes, que es puga debatre en les comparses perquè a partir de setembre, es comence a valorar les diferents opcions.
L'estudi, el promotor del qual ja ha enviat una còpia als representants de la resta de comparses i a la junta de govern de la Societat de Festers, també cita tres possibles solucions. Una d'elles seria limitar a dos bandes de música el número màxim per comparsa sense càrrec, així com avançar l'inici de l'entrada mora a les 21:30. En este sentit, també les comparses amb càrrec podrien limitar el nombre de grups musicals si es tinguera en compte els socis dels dos últims exercicis per a determinar el nombre màxim de bandes. Segons aquest estudi, amb estos canvis, l'Entrada cristiana finalitzarà al punt d'inici a les 20.34 i en la plaça de la Concepció a les 21.24, mentre que la mora finalitzarà en Almaig a les 00.30 i en la plaça de la Concepció, a la 1.20 h.
Altres dos opcions que aquest estudi planteja realitzar una Entrada el divendres al matí i una altra a la vesprada, de manera alterna; o partir l'Entrada en dos dies: dijous i divendres a la vesprada.