El grup municipal Compromís per Ontinyent ha presentat la seua moció per al Ple Ordinari d’abril de l’Ajuntament d’Ontinyent, per la creació d’un Servei municipal de mediació per al lloguer assequible a Ontinyent. La proposta, registrada pel portaveu del principal grup de l’oposició municipal, Nico Calabuig, planteja aquest servei de mediació com un espai de trobada entre propietaris i propietàries de vivendes buides, i persones i famílies que busquen vivendes en lloguer, en el qual l’Ajuntament exercisca com a intermediari i aporte assessorament tècnic a les dues parts. L’objectiu és augmentar el parc de vivenda disponible per a lloguer assequible a la ciutat, oferir un ús estable a vivendes que ara estan buides, i donar resposta a la creixent demanda d’habitatge a Ontinyent.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “l’accés a un habitatge digne per a totes les persones és un dels principals reptes actuals. L’Ajuntament, com a administració més propera a la ciutadania, pot contribuir a aconseguir avanços en aquest sentit. A Ontinyent s’ha produït en els últims anys una pujada generalitzada dels preus de l’habitatge. Existeix un tensionament del mercat, i el lloguer ha pujat fins a un 100% en diferents zones de Sant Rafael, el Llombo i Sant Josep, tal com reflecteixen l'Índex estatal de preus i els portals immobiliaris. Tot i això, existeix una oportunitat per a reduir aquest tensionament mitjançant la rehabilitació i revitalització dels barris històrics de La Vila i el Raval-Poble Nou, i també a través de polítiques innovadores que incentiven la posada a disposició en lloguer de les vivendes que ara mateix estan buides a tota la ciutat”.

“Per això proposem al Ple la creació d’un Servei municipal de mediació per al lloguer assequible, entés com un espai que pose en contacte propietaris i propietàries de vivendes buides, i persones i famílies que busquen vivendes en lloguer. En aquest servei l’Ajuntament exercirà com a intermediari, aportant garanties, seguretat i assessorament a les dues parts. L’objectiu és augmentar el parc de vivenda disponible per a lloguer a la nostra ciutat, donar un ús estable i segur a vivendes que ara mateix es troben buides, i donar resposta a la demanda d’habitatge de moltes persones i famílies d’Ontinyent, que pateixen l’increment de preus”, ha exposat Calabuig.

El cap de l’oposició municipal ha explicat que “en el cas de les persones o entitats propietàries d’habitatges buits o en disponibilitat per a lloguer, la seua participació en el Servei suposa posar a disposició les seues vivendes amb lloguers socials. Per a incentivar aquesta participació en el programa, proposem que s’estudien bonificacions del 50% en l’Impost de Béns Immobles (IBI) de l’habitatge posat en lloguer social, i del 95% en l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), per a obres de millora o rehabilitació en l’habitatge. Pel que fa a les persones o famílies arrendatàries, el Servei permetrà recopilar el catàleg de vivendes disponibles segons les seues característiques, per tal d’adaptar-se a les necessitats de cada persona. Així mateix, la presència de les vivendes en el Servei garantirà que tenen un lloguer social, que es puga adequar al seu nivell d’ingressos”.

Calabuig també ha assenyalat que “a més de ser un espai de trobada entre les dues parts, el Servei suposarà un assessorament tècnic gratuït, per resoldre dubtes o necessitats burocràtiques, acompanyar el procés de signatura i renovació de contractes, i supervisar els diferents casos per evitar incidències. A més, proposem que es fomente la signatura de contractes plurianuals, a fi de garantir estabilitat i seguretat en els processos de lloguer, i l’arrelament de les famílies als barris. Per tots aquests motius, proposem que s’inicien els tràmits per a crear el Servei municipal de mediació, amb un estudi tècnic de les necessitats de personal i recursos per a posar-lo en marxa, i el compromís de dedicar el pressupost necessari. Així mateix, caldrà incorporar les bonificacions que es deriven d’aquest acord dins les Ordenances Fiscals de 2026. En eixe sentit, un ajuntament com el d’Ontinyent, que ha tancat l’any 2024 amb superàvit i que ja ha rebut el Fons de Cooperació de la Diputació, podrà trobar recursos per a aquesta iniciativa”.

“Esperem comptar amb el vot favorable de tota la corporació, ja que es tracta d’una iniciativa positiva per a fomentar la revitalització de la ciutat i la creació d’una major oferta de vivendes disponibles, amb mesures que beneficien tant a la part propietària com a les persones i famílies arrendatàries. El repte de l’habitatge necessita la combinació de moltes actuacions, i aquesta moció pot permetre un pas endavant en eixe sentit”, ha conclòs Nico Calabuig.