Hui dimecres, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha registrat un prec per reclamar novament al govern de Jorge Rodríguez que es mantinga la municipalització del Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) d’Ontinyent. El passat mes de novembre el Ple Municipal va acordar la seua privatització amb els vots a favor d’Ens Uneix, el Partit Popular i Vox, i el vot en contra de Compromís per Ontinyent. La regidora i portaveu adjunta del principal grup de l’oposició, M. Àngels Moreno, ha denunciat de nou la incertesa provocada per aquesta privatització, que ha tornat a quedar constatada en no adjudicar-se els lots 1 i 2, corresponents a les zones de Sant Rafel i el Centre. Així mateix, Moreno ha lamentat que fins ara no haja existit una informació transparent i actualitzada en el cas del lot 3, corresponent al barri de Sant Josep, que estava pendent d’adjudicar-se definitivament.

En paraules de M. Àngels Moreno, “la decisió de privatitzar l’Ajuda a Domicili d’Ontinyent continua impactant negativament sobre la ciutadania i el personal actual del servei. Fa mesos que denunciem aquesta deriva del govern de Jorge Rodríguez, en línia amb la visió privatitzadora dels serveis socials impulsada pel govern de Carlos Mazón. Hem denunciat reiteradament que la privatització del SAD no era el camí, que anava a provocar incertesa i inestabilitat, i hem reclamat que es reconsiderara la decisió. El pas del temps ens està donant la raó, i l’última prova és el fet que hagen fracassat les adjudicacions dels contractes dels lots 1 i 2, que corresponen al barri de Sant Rafel i la zona Centre”.

“La mateixa regidora de Política per a les persones, Paula Soler, va assenyalar en el Ple Municipal de juny que els lots havien quedat deserts. Així mateix, va quedar en l’aire el cas del lot 3, corresponent a Sant Josep, que estava dins el termini, fins a l’1 de juliol, per a la presentació de documentació per a l'adjudicació definitiva. Una setmana després, no existeix informació pública, transparent i actualitzada al respecte. Per tant, l’escenari actual és certament preocupant: dos lots han quedat deserts i el tercer no sabem en quin punt es troba. I mentrestant, les treballadores municipals, que estan prestant el servei fins que siguen acomiadades quan es faça efectiva la privatització, tornaven a ser prorrogades fins a setembre, incrementant la incertesa que pateixen des de fa mesos”, ha exposat Moreno.

La portaveu adjunta també ha subratllat que “en el Ple Municipal del 29 de maig vam aprovar el Contracte Programa 2025-2028 per als Serveis Socials d’Ontinyent. A l’informe d’Intervenció i Secretaria que figurava en aquest punt s’assenyalava que, en el cas del SAD, el Contracte Programa suposava una aportació major que el valor del contracte que s’havia previst. Tenint en compte que existeixen els recursos suficients per a poder donar resposta a aquesta necessitat social, i vist el fracàs parcial o total de la licitació, reiterem una vegada més la necessitat i possibilitat real de municipalitzar el servei, i prestar-lo de manera pública”.

“L’Ajuda a Domicili és un servei fonamental per a la qualitat de vida de moltes persones majors de la nostra ciutat i les seues famílies, i els canvis i la incertesa en aquest sentit tenen un impacte molt negatiu. La prestació mixta del servei, amb gran part de les professionals com a treballadores municipals, estava sent correcta en termes generals. En cas de necessitar millores, el que calia era augmentar la coordinació, la gestió i els recursos per part de la Regidoria de Política per a les persones, i no apostar per la privatització del servei. Encara estem a temps de revertir aquesta situació i municipalitzar el servei amb garanties, i així ho continuarem exigint per totes les vies possibles”, ha conclòs M. Àngels Moreno.

L'equip de govern respon
Davant les afirmacions realitzades dimecres pel grup municipal Compromís per Ontinyent al voltant del procés d’adjudicació del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) de dependència, la Regidora de Política per a les Persones de l’Ajuntament d’Ontinyent, Paula Soler, vol recordar que aquest servei sempre ha sigut prestat mitjançant gestió mixta o indirecta, inclús durant les etapes en què Compromís formava part de l’equip de govern municipal.. “Ja vam haver d’aclarir totes estes qüestions fa un mes i ara Compromís torna amb la mateixa cançó desafinada. Resulta sorprenent i preocupant la insistència en presentar com a privatització el que en realitat és una continuïtat millorada del model anterior. El nou plec aprovat el passat novembre no sols manté l’atenció a les persones usuàries, sinó que incorpora millores substancials per garantir una atenció més àgil, flexible i especialitzada”.
 
Des de la regidoria s’insisteix que el nou sistema, dividit en tres lots, permetrà cobrir baixes en un màxim de 48 hores (enfront dels 10 o 20 dies actuals), afavorirà la contractació de professionals especialitzats, i impulsarà la participació d'empreses que oferisquen millores com ajudes tècniques, neteges de xoc i suport psicològic. Cada zona comptarà amb una coordinadora a jornada completa i un terapeuta ocupacional.
 
Pel que fa al procés d’adjudicació, tal i com es va informar en el ple municipal de manera clara i transparent que els lots 1 i 2 van quedar deserts i que el lot 3, corresponent a la zona de Sant Josep, estava en fase administrativa. Des de la regidoria es vol deixar clar que un lot desert és un  procediment administratiu previst legalment, i ara es torna a licitar seguint les passes habituals com s’ha fet tantes altres vegades en contractació pública, amb total normalitat. I el lot 3 ja té proposta d’empresa adjudicatària, Osventos Innovacion En Servizos SL, tal com s’ha publicat en la plataforma de contractacions, “i per tant no té raó de ser l’alarmisme que vol crear Compromís per interés polític”. A més a més, la regidora apunta que “els recursos humans i tècnics d’empreses especialitzades compten amb una major adaptabilitat per atendre situacions puntuals com urgències, augments d’usuaris o baixes laborals. I aquest personal ha de tenir una estabilitat laboral que contempla el propi plec i que sempre vigilarem que s’acomplisca per part de l’administració. La gestió indirecta baix supervisió municipal el que ens garanteix és un servei més àgil i que done millor resposta a les necesitats de les persones”.
 
Paula Soler, ha manifestat que resulta molt preocupant que Compromís “torne a generar alarma amb mitges veritats, omissions deliberades i una narrativa que distorsiona els fets. La ciutadania mereix transparència, però també respecte a la veritat i al treball tècnic i polític que s’està fent”. Soler ha recordat també que el SAD de dependència no és el mateix que el SAD municipal, i que en cap cas s’ha plantejat eliminar personal públic. L’Ajuntament continuarà prestant atenció social directa a través del SAD municipal, finançat amb recursos propis, mentre el SAD de dependència (finançat pel Contracte Programa de la Generalitat) es presta a través del model més estable i tècnicament viable en aquest moment, que és la gestió indirecta. “Pretendre municipalitzar completament aquest servei, incorporant més de 35 treballadores a la plantilla, és un plantejament irresponsable i inviable econòmicament”.
 
Finalment, des de la regidoria es reitera que Ontinyent ha augmentat la seua inversió social com mai, amb més de tres milions d’euros de fons propis per a Serveis Socials en el pressupost de 2025, i amb la recent adquisició i habilitació d’un nou espai al barri de Sant Rafel per descentralitzar i millorar l’atenció. “Aquest govern treballa per les persones i per la qualitat del servei, i lamentem l’oportunisme i la demagògia d’altres. Seguirem treballant amb rigor, i no deixarem que es continue instrumentalitzant un servei tan sensible com el SAD amb finalitats partidistes”, ha conclòs Paula Soler.