- Com afronta el seu tercer any com a presidenta?
- Lògicament, amb més experiència que el primer any. Coses com a presentació de documentació i autoritzacions, que el primer any van resultar un poc complicades, ja les tenim més controlades. També l'afrontem amb algun canvi en el programa.
- A quins canvis es refereix?
- Enguany hem organitzat el concert de música sacra que va tindre lloc el dia 30 de març. L'església de Santa María va acollir el concert del Nou Orfeó en el qual es va interpretar el Requiem de Fauré. Això va implicar l'haver d'anar a Madrid per un òrgan litúrgic, perquè l'òrgan de Santa María està en el cor i nosaltres cantàvem des de l'altar, per la qual cosa era necessari que l'organista estiguera molt més a prop, per a poder tindre una connexió visual i per aspectes tècnics de la velocitat del so. Concretament, vaig anar jo a Madrid amb una furgoneta per un òrgan litúrgic que posteriorment vam retornar. El concert va comptar amb la participació de l'organista Miguel Gironés, que és catedràtic del Conservatori de València i que, encara que no és nascut ací, és de família ontinyentina.
- Este concert, naix amb vocació de continuïtat?
- Sí, la nostra idea és donar-li continuïtat. La meua idea seria, si continuara de presidenta, combinar un any música sacra i un altre any música de processó.
- A quins canvis es refereix quant a recorregut?
- En la processó del Sant Soterrament, enguany per fi aplicarem el canvi que es va aprovar però que no es va poder realitzar per la pandèmia i per les obres en l'edifici del carrer Sant Jaume. Així, el final de la processó serà per Sant Jaume, plaça de l’Escurà i Ajuntament. Davant la presència d'una gran bastida en Sant Jaume, els últims anys vam haver de donar la volta per Tomás Valls i Arquebisbe Segrià. Enguany el recorregut serà el que encara no havíem pogut estrenar.
Una altra novetat és que s'ha incorporat de manera oficial a la Setmana Santa la imatge del Crist de la Pau en la seua Entrada a Jerusalem, coneguda també com “la burreta”, que formarà part de la Confraria de Jesús Nazareno, que passa a anomenar-se Cofradía de Nuestro Padre Jesús Nazareno y Cristo de la paz en su entrada a Jerusalén.
- Com valora la salut de la Setmana Santa a Ontinyent?
- A les confraries va incorporant-se gent, però a poc a poc. L'any 2022 crec que eren uns 360 components i enguany tenim 446, és a dir, ha augmentat un poc, però molt poc a poc. Algunes confraries han baixat de components, però altres han augmentat. El problema que tenim és que molts dels membres de les confraries i germandats són majors i per això, ens agradaria incorporar a gent jove.
En aquest sentit, m'agradaria animar a la gent jove al fet que s'apunte i participe en les diferents confraries i germandats. És un aspecte en el qual volem incidir. Per això, enguany hem posat molt d'esforç a donar-li difusió a la matinal infantil, que hem publicitat en els col·legis. De fet, enguany hem ampliat la quantitat de cadires que vam posar i quasi es van esgotar.
- Personalment, quin és l'acte de la Setmana Santa que viu amb més il·lusió?
- Encara que molta gent l'acte que destacaria seria la processó del Silenci, a mi la que més m'agrada és la del Sant Soterrament, perquè quan entres en la plaça i veus totes les imatges és molt emotiu.
- Del que li queda de mandat, algun aspecte en el qual vol incidir?
- Per exemple, l'any que ve vull publicitar més la desfilada de bandes i la tamborrada, que vam fer el dissabte passat.
- Quin missatge vol manar al poble d'Ontinyent?
- M'agradaria animar a tota la gent a participar i a conéixer la Setmana Santa, perquè al llarg de l'any, les confraries i germandats tenen actes, reunions... La Setmana Santa no sols es viu dos dies a l'any.