El nou Pla Local de Cremes 2020 ha generat una certa controvèrsia, recel i dubtes entre els veïns del disseminat d'Ontinyent, sobretot pel que fa a la prohibició de la crema de restes de jardineria, per a la qual exigixen una alternativa.
En algunes zones del disseminat, expliquen que “els canvis són necessaris per a preservar el medi ambient i per a la millora de la salut”, però afegixen que “ha sigut tot massa precipitat, sense preparar a la gent per a que s'habitue i sense els recursos necessaris per a tota la demanda existent”, així ho destaquen associacions com la del Camí dels Pressos. En este sentit, la regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia, assenyala que l'esborrany del nou pla “en el qual portem dos anys treballant, va ser presentat al Consell de Medi Ambient, va estar obert a esmenes i exposat públicament”, i afegix que, des del consistori estan oberts a propostes.
Un dels eixos del pla, a iniciativa del propi consistori, ha sigut una reducció en la zonificació de tres a dos zones i un canvi en l'agenda setmanal que prohibix la crema els caps de setmana, fet que ha generat també certa controvèrsia, ja que molts veïns aprofitaven el cap de setmana per a fer els treballs de crema. Dissabte i diumenge “la gent ix a fer esport, es reunix amb la família, etc., i el fum es fa més incòmode, i més en un disseminat tan gran, amb prop de 6.000 casetes”, ha al·legat la regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia.
Prohibit cremar les restes de jardineria
No obstant això, el que més dubtes ha generat ha sigut la prohibició de la crema de restes de jardineria, un canvi que des del consistori recorden que “ve imposat per lleis autonòmiques i estatals, que consideren que aquest tipus de residus són reciclables”, ha matisat l'edil. “Si no es poden cremar este tipus de residus, què podem cremar?”, ha sigut la pregunta recurrent entre la ciutadania en estos últims dies. I, “si no podem cremar-les, què fem amb ells?”, ha estat una altra de les qüestions vox populi. El primer a tindre en compte és que el nou pla considera restes de jardineria les procedents d'espècies herbàcies, arbustives o arbòries que no siguen de naturalesa agrícola, mentre que les restes agrícoles són les procedents d'arbres fruiters, vinyes o similars (es recomana consultar la web municipal).
Els veïns del disseminat anticipen que la prohibició de cremar restes de jardineria augmentarà la congestió existent. En un any amb abundants pluges ha proliferat la vegetació, la qual cosa ha provocat que s'acumule “gran quantitat” de residus orgànics en les casetes, al que s'afegix la paralització de l'activitat per l'Estat d'Alarma. “La gent ara no sap què fer amb ells”, asseguren. Les alternatives a la crema que ofereix des de fa temps el consistori sembla que són insuficients davant l'alta demanda.
D'una banda, s'ofereix el servei de trituradora in situ, que es pot sol·licitar prèvia instància a l'Ajuntament, i d'altra banda, hi ha altres tres trituradores domèstiques elèctriques, que els veïns poden ‘llogar’ de divendres a dimecres també sota sol·licitud. La mateixa regidora de Medi Ambient admet que “s'ha triplicat la demanda de la trituradora” en els últims mesos i que la llista d'espera està entre els 20 i 25 dies. Tot això pel fet que ha estat “un any difícil”, ja que després de diversos mesos de pluges la vegetació ha rebrotat. Encara que també existix la possibilitat de portar les restes vegetals a l’Ecoparc, per als veïns “no té capacitat per a abastar la gran quantitat de residus que s'han generat”. Tot això ha provocat una congestió del servei que desespera als veïns. Per això, des de les associacions veïnals demanen un “trànsit fàcil” a la nova normativa i demanen que es “faciliten recursos addicionals”.
Prova pilot a Santa Anna
Per este motiu, i a proposta dels veïns, l'Ajuntament d'Ontinyent planteja crear punts estratègics en el disseminat en els quals es col·locaran contenidors per a depositar només restes de jardineria. La mesura, que podria ser transitòria fins que s'estabilitze la situació, tindrà una prova pilot amb un contenidor en Santa Ana, en concret en el pàrquing de la pujada a l'ermita. “Si funciona, ho farem extensible a la resta del disseminat”, comenta la regidora. Es buidaria una vegada a la setmana, si fora necessari dos, i comptarà al principi amb vigilància policial “per a evitar que es convertisca en un abocador”. De moment, el consistori està negociant les condicions d'ús i el cost del servei, i recorda que la gestió de residus “és un servei car”, per la qual cosa apel·la al civisme i a la conscienciació. L'Ajuntament estudia, a més, augmentar el nombre de màquines trituradores per a cobrir la demanda. Sayp Gandia manifesta que entén que este canvi costarà d'assimilar, però assegura que, per la nova normativa europea, “la gestió de residus passarà a ser una obligació, no una opció”.