El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declaren Bé d'Interés Cultural (BIC) immaterial els actes de la Baixada del Crist i de les Ambaixades de les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent.
La tramitació de l'expedient es va iniciar per resolució d'incoació de 24 de juliol de 2018, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
En el procediment s'ha concedit tràmit d'audiència a la Societat de Festers del Santíssim Crist de l'Agonia d'Ontinyent i a l'Ajuntament d'Ontinyent.
Així mateix, en l'expedient consten els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Universitat de València i de la Universitat Catòlica de València. També la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida i 15 entitats locals més es van sumar a la petició.
Cal recordar que la Societat de Festers ja va sol·licitar aquest reconeixement en 2011, però la petició es va quedar paralitzada. En 2018, i amb un canvi en els requisits, es va tornar a presentar la documentació per demanar altra vegada de manera formal aquesta declaració, amb un informe actualitzat per part del cronista de la ciutat, Alfred Bernabeu Sanchis.
En el marc de les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent se celebren, des de l'any 1860, els actes de la Baixada del Crist i de les Ambaixades, que, a través del decret esmentat, es declaren com a Béns d'Interés Cultural immaterial pel valor patrimonial cultural que tenen.
Cal recordar que la Llei de patrimoni cultural valencià disposa que es podran declarar com a Béns d'Interés Cultural les activitats, els coneixements, els usos i les tècniques que constitueixen les manifestacions més representatives i valuoses de la cultura i el gènere de vida tradicionals del poble valencià. A més, la llei estableix que aquesta declaració es realitze mitjançant decret del Consell.
Tradició continuada
El bé protegit consisteix en la Baixada del Crist de l'Agonia, que se celebra el quart dissabte del mes d'agost i consisteix en el trasllat en processó del Crist des de l'ermita de Santa Ana fins a l'església parroquial de Sant Carles. Aquesta manifestació és continuadora de la tradició secular per la qual les milícies urbanes, en l'època foral, acompanyaven amb salves de pólvora a la patrona.
La constitució de l'església de Sant Carles com a parròquia independent en 1851 i el naixement de la festa en 1860 potencien el culte al Crist i el reforçament de l'acte de la Baixada, inclosa com un acte més de les festes, i que ha mantingut el mateix itinerari des d’aquell moment.
Ambaixades de Moros i Cristians
D'altra banda, i també en el marc de les festes, se celebra el dilluns següent al quart diumenge del mes d'agost les Ambaixades de Moros i Cristians. En aquest acte, els dos exèrcits conflueixen al castell de les festes adossat a la façana de l'ajuntament, en la plaça Major, on té lloc la declamació del text tradicional, que es manté des del naixement de la festa.
Les Ambaixades són una representació simbòlica de l'enfrontament entre les dues cultures que acaba amb l'agermanament dels dos bàndols. El text de les Ambaixades, que va escriure l'escriptor romàntic Joaquín José Cervino en 1860, posseeix un valor literari que cal preservar.
A més de la declaració com a béns d'interés cultural immaterial, el decret estableix també les mesures de protecció i salvaguarda dels béns, com són la realització de treballs d'identificació, descripció i investigació del bé, la incorporació de testimonis i la necessitat de vetlar pel normal desenvolupament i pervivència d'aquesta manifestació cultural. La gestió del bé la tindrà la Societat de Festers del Santíssim Crist de l'Agonia d'Ontinyent.
Les reaccions
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha tingut paraules d’agraïment per a la resolució favorable del Consell a la petició formulada mesos arrere per l’Ajuntament d’Ontinyent i la Societat de Festers per tal de donar la major protecció patrimonial possible a estos dos actes singulars de les festes.
Jorge Rodríguez, destacava la importància “de conservar i tenir cura de les nostres tradicions, perquè són aquelles que ens fan únics. Ja vam aconseguir que el Cant dels Angelets fóra declarat Bé Immaterial de Rellevància Local i ara volíem estar junt a la Societat de Festers per aconseguir aquest nou reconeixement, de la mateixa manera que seguirem treballant conjuntament per a la consecució de la declaració dels Moros i Cristians com a Interès Turístic Internacional” explicava el primer edil.
El President de la Societat de Festers, Vicent Pla Vaello, destacava que aquest anunci “s’ha fet justícia amb Ontinyent i amb les nostres festes de Moros i Cristians. És una línia que es va encetar en 2011 i en el que els presidents anteriors han vingut treballant, un treball que ara culmina i que és motiu de satisfacció perquè són els actes més purs i invariables de les nostres festes. Es venen fent igual des de 1860, no s’ha canviat res, i protegir-los ens ajudarà a que puguen continuar invariables molts anys més”, manifestava.