Els procuradors d'Ontinyent denuncien, una vegada més, el col·lapse dels jutjats d'Ontinyent. Segons aquest col·lectiu, "la situació dels nostres jutjats segueix amb el seu progressiu empitjorament". 
En primer lloc, els procuradors posen com a exemple la situació del Deganat, que és l'oficina que registra totes les demandes civils, atestats, denúncies i querelles que es presenten, per a després repartir-les al Jutjat corresponent. Segons denuncien, "en aquesta oficina el retard és ni més ni menys que de 3 mesos a registrar, o dit d'una altra manera, des que la demanda és presentada, es demora 3 mesos l'assignació al Jutjat que li corresponga".
Quant al jutjat nº1, expliquen que ha estat mesos sense que es cobriren les baixes de dos funcionaris, la qual cosa va fer que recaiguera "tota la càrrega de treball sobre dues persones, que estaven òbviament desbordades". Encara que aquestes places han sigut cobertes fa 15 dies, "ho han sigut per personal adscrit a la bossa de Justícia, però sense cap experiència", critiquen. Aquest fet, exposen els procuradors, "lluny de culpar d'això a aquests treballadors, evidència el manifest desinterés de Conselleria de Justícia en els nostres jutjats, ja que, lluny de suposar una millora per a la resta dels seus companys i reprendre l'activitat normalment, demoren encara més el tràmit processal donat que cal ensenyar-los des de 0. La Conselleria de Justícia literalment els col·loca enfront d'un ordinador, amb una enorme responsabilitat, sense formar-los si més no mínimament. En aquest Jutjat existeixen demandes i escrits pendents de proveir des de fa més d'1 any, a més de suspendre's judicis indiscriminadament per defectes de tramitació".


El jutjat n3º, sense Lletrat de l'Administració de Justícia
Un altre assumpte que denuncien els procuradors és que el jutjat nº3, que s'encarrega també dels casos de violència de gènere, no compta amb Lletrat de l'Administració de Justícia (els antics secretaris judicials), perquè va cessar l'anterior titular i està exercint en funcions el LAJ del nº4, amb la consegüent càrrega de treball que això suposa. "Evidenciem novament el desinterés de la Conselleria de Justícia a Ontinyent, ja que  en aquest jutjat, que a penes té 3 anys, hi ha una sala de vistes on a penes caben 3 persones ni existeixen condicions necessàries per a celebrar judicis. Les instal·lacions, noves, són tan deplorables que els dies de judicis ràpids o urgents, lletrats, clients i qualsevol persona han d'esperar al carrer aguantant les inclemències de l'oratge, siga estiu o hivern", denúncia el comunicat del col·lectiu de procuradors.


El jutjat nº4, sentències pendents des de fa 2 anys
Quant al jutjat nº 4, denuncien els procuradors que "està saturat des de l'any següent a la seua inauguració. Demandes pendents, execucions que s'eternitzen i sentències pendents des de fa més de dos anys. Es donen casos en penal en què arriba a caducar el termini legal d'instrucció d'algunes causes (6 mesos) sense que s'haja practicat cap diligència".

En contra del possible trasllat de les competències de violència de gènere a una altra localitat
Respecte al rumor d'un possible trasllat del Jutjat de Violència de gènere d'Ontinyent a altra localitat, els procuradors es mostren totalment contraris. "Som conscients dels rumors que apunten al possible trasllat del Jutjat de Violència de Gènere d'Ontinyent a una altra demarcació. De confirmar-se aquests, què serà de les víctimes? Persones generalment amb pocs recursos econòmics que hauran d'anar almenys dos vegades a eixa Seu Judicial, amb tren, autobús o taxi, amb la dificultat que això comporta. És del tot incongruent la protecció que es presta a les víctimes amb obligar-les a un desplaçament a altra localitat amb l'única fi d'abaratir un servei", expliquen.

Mesures urgents
Per a pal·liar aquesta tendència a cada vegada més demora en els jutjats d'Ontinyent, des del col·lectiu de procuradors proposen una sèrie de mesures de manera urgent: un jutge de suport per al jutjat nº4; formació per als funcionaris de nou ingrés; un fiscal en plaça que evite que els procediments es traslladen en valises, amb el cost que això suposa; crear un cinqué jutjat o bé un que s'encarregue de manera exclusiva dels casos de violència de gènere; així com un inici al més prompte possible de les obres del nou palau de Justícia, perquè "hui dia, Ontinyent compta amb 4 jutjats en deplorables condicions i en 4 seus diferents, de les quals 3 paguen lloguers costosíssims".