La Plaça de Sant Domingo es va omplir de vida este cap de setmana amb la celebració del I Concurs de Tomata d'Ontinyent, una iniciativa impulsada per Per l'Horta d'Ontinyent. Este acte, que buscava fomentar i celebrar la tradició agrícola de la ciutat, va superar totes les expectatives en reunir a 62 participants i una multitud de veïns i veïnes ansiosos per tastar les millors tomaques locals. 

L'acte, que va destacar pel seu ambient festiu i comunitari, va premiar a Mariano Gil Valero per la seua tomata dolça, de pell fina i gran sabor. Cultivat en les hortes del Llombo pel col·lectiu L'Arrel i regat amb aigua pura del Pou Clar esta tomata va conquistar al jurat, format per productors locals i experts en hosteleria i especialistes gastronòmics. 

El segon premi va ser atorgat a José Manuel Tortosa, tomata del qual va destacar per aconseguir un perfecte equilibri entre dolçor i acidesa, característiques essencials en una bona tomata. A més, Antonio Santamaria va rebre un premi especial pel seu exemplar de varietat autòctona de la tomata ontinyentina, una tomata d'1,4 quilos que va evocar records de tradició i herència amb el seu sabor únic. 

Este acte no sols ha servit per a reconèixer les millors tomates de la zona, sinó també per a ressaltar la importància de preservar i valorar el patrimoni rural d'Ontinyent. Per l'Horta d'Ontinyent, organitzadors d'esta competició innovadora, ha fet un pas importar per connectar a la ciutat amb les seues arres agrícoles i promoure la producció local d'alta qualitat.