Després de tres anys vivint i lluitant per millorar les seues condicions laborals en el món de la publicitat a Madrid, l'ontinyentí Juanjo Sayas i la seua actual dona van prendre una de les decisions més importants de les seues vides. Van preparar les seues maletes i van travessar l'Atlàntic cap a la capital de Mèxic, on es troba el segon mercat laboral més gran en l'àmbit publicitari.

"Ens trobàvem estancats, ja que viure i créixer professionalment a Madrid era molt complicat. Tots dos necessitàvem accedir a un mercat laboral molt més ampli, per la qual cosa decidim viatjar al país de la meua dona", comenta Juanjo. Malgrat que els inicis mai són fàcils, el talent i la dedicació de la parella els van portar a trobar el seu lloc. Després de molt d'esforç i set anys a l'estranger, actualment, l'ontinyentí treballa per a una multinacional que col·labora amb el grup Coca-Cola. "Laboralment, va ser la millor decisió que vam poder prendre, ja que hem pogut escalar, millorar i superar-nos professionalment", assegura el publicista.

Una de les principals diferències que Juanjo ha trobat entre el mercat laboral mexicà i l'espanyol és la dimensió que tots dos presenten. Tal com explica, "El mercat de Mèxic és tan gran que la taxa d'atur ací és molt de menor que a Espanya, sobretot l'atur juvenil. Ací hi ha molta més oferta de treball. T'obrin les portes sense pensar-ho". Aquesta diferència es va fer evident des del principi: "En un mes a Mèxic em van acceptar més entrevistes de treball que en sis mesos a Espanya", comenta l'ontinyentí.

Un altre aspecte que destaca és la varietat i amplitud dels salaris a Mèxic. "Ací es paga molt millor, almenys en el sector publicitari, que és per on jo em moc", assegura. A més, assenyala que els mexicans valoren molt el nivell d'estudis europeus, la qual cosa facilita la integració de professionals estrangers en el mercat laboral.

En l'àmbit cultural, Juanjo ha trobat a Mèxic un país acollidor i familiar. "Mai m'he sentit fora de casa. Ací, la vida és molt familiar, col·lectiva i oberta. A més, els mexicans tenen una cultura molt servicial cap a la resta de les persones", destaca. No obstant això, també ha observat una gran desigualtat social, amb uns nivells socioeconòmics molt marcats que afecten la forma en què les persones es relacionen.

Malgrat el seu èxit i adaptació a Mèxic, Juanjo i la seua dona tenen plans de tornar a Espanya en un futur. "El principal problema és la inseguretat que existeix a Mèxic. A vegades ens veiem amb la necessitat de viure massa protegits, per la qual cosa trobem a faltar la llibertat d'Espanya; eixir al carrer sense preocupacions o que els nostres fills també puguen gaudir d'una infància lliure i tranquil·la", confessa. No obstant això, laboralment, encara no se sent plenament segur per a tornar, però té l'esperança de continuar cultivant la seua carrera a Mèxic fins a estar llest per a fer el salt definitiu cap al seu país natal.

Finalment, quan se li pregunta sobre el que més troba a faltar d'Ontinyent, Juanjo respon amb nostàlgia: "La meua família i els meus amics. És bonic veure que tot està exactament igual que quan ho vas deixar, però el que més trobe a faltar és la normalitat de sempre: estar a casa de ma mare, menjar els seus plats especials, anar al bar i prendre'm un aperitiu amb els meus amics… trobe a faltar tota la quotidianitat".

Així és com es mostra Juanjo sense filtres, un ontinyentí que va trobar a Mèxic l'oportunitat de créixer professionalment, però que sempre porta en el seu cor les arrels i la quotidianitat de la seua terra natal.