Incrementar l’aposta pel talent local, la modernització dels polígons i la reducció de l’atur femení. Estes són algunes de les principals novetats de del IV Pla de Reactivació Econòmica i Foment de l’Ocupació del Govern ontinyentí, l’esborrany del qual era presentat hui per l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez.
El primer edil, que compareixia acompanyat pel coordinador de Política Econòmica, Pablo Úbeda, destacava que “parlem d’esborrany perquè des del primer dia hem volgut treballar de la mà del Consell Econòmic i Social, i per això ara anem a obrir-lo a les aportacions dels agents socials i la resta de grups polítics per millorar-lo entre tots i fer-lo el més ambiciós possible”, avançava. Així, el Pla que es planteja reprendrà les línies d’actuació “Ontinyent emprèn amb tú” i “Ontinyent per l’ocupació” i s’afegirà una de nova, “Ontinyent, ciutat de talents”.
L’alcalde destacava que “les ciutats amb més futur seran les que puguen retindre i generar talent, d’ahí la nostra aposta universitària, i d’ahí les accions que anem a impulsar en aquesta nova línia d’acció”. Dins la mateixa es posarà en marxa el programa “Talent en xarxa”, que inclourà la creació d’un portal web on les persones d’Ontinyent que treballen en altres llocs d’Espanya i el món puguen ajudar als emprenedors locals a fomentar la seua activitat, amb els que s’organitzarà un encontre anual. També es contempla que el Forum i+T incorpore una part específica destinada al talent tecnològic jove; i es donarà suport a la posada ne marxa de noves activitats emergents, creant un “xec d’innovació” amb ajudes de fins a 5000 euros per a la creació d’empreses, que es concediran en base als criteris d’un comitè d’experts.
Dins de “Ontinyent emprèn amb tú” es mantindrà el servei de l’Oficina de l’Emprenedor en cooperació amb Coeval, Comerç IN i Ateval; i el programa “Cap bona idea sense finançament” posat en marxa amb Caixa Ontinyent i Innovall. A més a més es crearà un Catàleg de Serveis i Incentius per a la Creació d’Empreses que replega tants els serveis que presta l’Ajuntament com la resta d’administracions; i es posarà en marxa el “Portal dels Polígons” per fer més accessible la informació sobre els mateixos a les empreses interessades en implantar-se a Ontinyent.
També es reprenen les Ajudes al lloguer del banc de naus i locals, que comptarà amb la novetat d’aplicar majors subvencions a les dones. L’alcalde constatava que tot i la davallada de l’atur al municipi, que ha baixat 400 persones a l’últim any per situar-se en 3151 persones, “també és cert que prop de 2/3 parts d’esta xifra són dones, raó per la qual aplicarem mesures d’acció per contribuir a una igualtat real”. Així, si la persona física o titular de la persona jurídica és una dona, l’ajuda arribarà fins al 70% del cost mensual de l’arrendament del local o nau. Aquest plantejament també es reflexa als incentius al programa d’ajudes a la comercialització i internacionalització, que a la vessant de la participació en fires i missions comercials incrementarà fins als 4.000 euros les ajudes a les dones.
Altra línia mestra serà l’impuls als polígons industrials. “Si en un poble de platja inverteixen en elles perquè viuen del turisme, nosaltres hem de fer el mateix amb els polígons per ajudar a la nostra indústria”. L’alcalde recordava que en aquest moment hi ha en Ontinyent 2.754.000 milions d’euros en obres de millora als polígons, cofinançades entre Ajuntament, Diputació i Generalitat, però a més s’està treballant en un Pla de Millora d’inversió públic-privada per al que s’han presentat 39 propostes de propietaris interessats en completar l’urbanització dels espais on s’ubiquen, i que es preveu que acabe suposant una inversió conjunta de 2 milions d’euros més, “de manera que acabarem amb 5 milions d’euros invertits als polígons en esta legislatura”, destacava.
A més a més, les ajudes a la rehabilitació d’immobles les ajudes seguiran vigents, així com les mesures fiscals implantades als últims anys per afavorir la contractació indefinida, el fraccionament de tributs, les reformes en locals o l’ús de vehicles híbrids i elèctrics.
Dins de la segona gran línia, “Ontinyent per l’Ocupació”, s’inclouen plans d’ocupació directa com el programa Avalem Joves, pel qual s’ha contractat 46 joves amb una inversió de 944.000 euiros de Generalitat i Ajuntament; i es posa l’accent en dos sectors en problemes d’ocupabilitat: els majora de 55 anys, per als que es posarà en marxa un pla pressuposat en 140.000 euros amb ajuda de la Diputació per millorar l’expectativa del dret de jubilació; i un pla específic per a dones per atacar el problema de l’atur femení. A estes tres línies d’acció cal afegir l’impacte dels 4 milions anuals d’inversions que venim executant en esta legislatura, “i que també suposaran un impuls a l’economia”, recordava l’alcalde.
Pel que fa a Pablo Úbeda, el regidor coordinador de Política Econòmica feia un repàs pel que ha estat el Pla de Reactivació Econòmica 2016/2017, al qual es constatava entre altres coses que des que es posarà en marxa de l’Oficina de l’Emprenedor s’ha atès a 150 usuaris; que el programa “Nous Talents” ha suposat la realització de diverses jornades i tallers sobre innovació, així com la convocatòria dels premis “InnovatiOnt” a treballs de final de grau en el Campus Universitari; o que al programa “Cap bona idea sense finançament” s’han estudiat 10 projectes i concedit 3 préstecs per import de 47.400 euros.
Úbeda donava compte dels resultats del Pla d’Ajudes al Lloguer de Bancs i Naus, amb la concessió de 9 subvencions; el Pla per Incentivar l’Ocupació de Naus Buides, amb 92 immobles registrats; o les 39 sol·licituds presentades al Pla de Millora dels Polígons Industrials que va a desenvolupar-se ara. També feia referència als 86 expedients tramitats en el Programa d’Ajudes a la Comercialització i Internacionalització; o a les ajudes per a l’impuls a la rehabilitació d’immobles, que va suposar 54 subvencions per import de 417.000 euros en 2016 i l’obertura de 118 expedients en 2017 que es troben en fase de valoració.
El regidor recordava per últim que els 4 milions d’euros d’inversions efectuats s’estima que hauria suposat la creació i manteniment de 140 llocs de treball; i que els diferents programes públics d’ocupació inclosos al “III Pla Reactiva” (Salari Jove, Emcorp, Emcord, Emcold, Emcuju, Empuju, Pla d’Ocupació Conjunt de les Administracions i Acord Territorial per a l’Ocupació) van suposar un total de 81 contractacions directes.