
El passat 8 de novembre la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública va publicar una resolució en la qual figurava la retallada pressupostària immediata de més de 14 milions d'euros que afectarà l'atenció de 9.300 persones amb diversitat funcional i persones amb problemes de salut mental presents en la Federació d'Entitats d'Atenció a la Discapacitat de la Comunitat Valenciana (FEADCV). Aquesta decisió es va executar sense informar prèviament l'organització afectada. Aquesta reducció de més de 14 milions perjudicarà, especialment a Ontinyent, a l'atenció de persones amb discapacitat intel·lectual de més de 500 usuaris entre el projecte Trévol, AFAO i ADIEM.
FEADCV considera que la rebaixa pressupostària perjudica 131 organitzacions sense ànim de lucre en la Comunitat Valenciana que s'encarreguen de gestionar centres d'atenció i serveis per a aquest col·lectiu. Al costat d'això, aquesta mesura condicionaria la continuïtat laboral de 3.700 treballadors del sector en la Comunitat Valenciana, entre els quals es compten psicòlegs, cuidadors, personal de neteja i de cuina. A Ontinyent i la comarca, posa en risc la plantilla de més de 60 treballadors entre ADIEM, AFAO, i el projecte *Trèvol. El finançament, calculat amb exactitud per a cada centre, es va comunicar per part de la Conselleria d'Igualtat, que es va anar retardant amb l'entrada del nou Govern autonòmic encapçalat per Carlos Mazón.
“Estem molt preocupats, l'Ajuntament d'Ontinyent ha d'assumir en els seus pròxims pressupostos la retallada de la Generalitat i dotar de crèdit suficient a aquestes entitats amb la finalitat que tinguen el finançament adequat a l'activitat social que realitzen als usuaris d'Ontinyent, després de la ruptura del concert establit per la Generalitat Valenciana amb una validesa de l'1 de juliol del 2022 al 30 de juny de 2026. L'acord es va formalitzar el dia 17 de novembre de 2022 amb l'anterior Govern valencià del “Pacte del Botànic”, afirma José Antonio Martínez, portaveu municipal del grup socialista a Ontinyent.
“El Tercer Sector de la Comunitat Valenciana viu temps d'incertesa per les retallades del govern del PP i Vox presidit pel Sr. Mazón.” manifesta Martínez. “Les entitats que atenen les persones més vulnerables se sostenen, gràcies al Concert Social que el govern del Botànic va establir en 2019 i que, des de 2022, garanteix l'atenció als seus usuaris/as sota aquesta modalitat de “contracte” amb l'administració autonòmica, i així està previst fins a l'any 2026. La rebaixa en els recursos que la Generalitat transfereix a les entitats socials pot afonar-les.”