L'Ambaixada mora de les festes d'Ontinyent 2024, de la comparsa Abencerrajes, ha posat en escena una ostentació inspirada en la rebel·lió de las Alpujarras. Amb la vistositat dels seus vestits, carrosses i ballets els Abencerajes han recreat la tensió entre la revolta que va tindre lloc en terres granadines i que van viure en primera persona els cristians de l'antic regne nassarita de Granada.
El primer bloc representava al poble morisc, gent feliç i alegre, molt lligada als treballs del camp. Per a això, un ballet d'Iván Gómez donava pas a les banderes que recordaven als tres capitans de la comparsa, als tres ambaixadors i als tres banderers i a les 18 penyes de la comparsa. En este bloc destacava la Porta de Granada, que donava pas al ballet Òpera que representava al poble Morisc, al ritme de la Zambra, dansa mescla d'estil àrab amb el flamenc.
El repartiment de dolços típics del segle XVI donava pas a les tres primeres esquadres, la segona amb el vestit de gala de la comparsa.
Avançava el boato amb un segon bloc que representava la rebel·lió, en la qual no faltava el sínode de bisbes que va aprovar la pragmàtica que va donar pas a la protesta de la població Morisca. Un ballet de Masters representava a la població rebel, al ritme de l'obra "Ombres" de Saül Gómez. El ballet feia participar al públic amb el soroll i el tacte. La primer tro Lucía Úbeda dirigia al seu exèrcit de dones.
En el tercer bloc un batalló de cavalls representava les batalles entre moriscos i cristians, un exèrcit supervisat per José Antonio Boluda. No faltaven en este bloc les esquadres internacionals, procedents d'Algèria i l'imperi Otomà, que ajudaven als moriscos.
L'arribada a l'Alhambra, el somni d'esta Ambaixada, obria l'últim bloc en el seguit per un ballet d'Òpera amb indumentària inspirats a l'Alhambra, així com familiars i amics de l'ambaixador: xiquets i xiquetes del Moviment i de Confirmació que han compartit moments amb Samuel.
Precisament, el ballet donava pas als fills de la banderera: Mateo, Ángela, María i Elena, que sobre els jardins de l'Alhambra anunciaven l'arribada de Samuel Martínez i Mar Padrino. Usuaris del Centre Ocupacional José Antonio Bodoque portaven la bandera que representava el bàndol moro.
L'escorta donava pas a l'arribada de Samuel i Mar sobre una carrossa que recreava l'Alhambra i que representava el somni Abenserraig.
Homenatge a la marxa mora "Abenserraig" en arribar a la plaça
Com a colofó a l'Ambaixada Abenserraig, es retia homenatge a la marxa mora "Abenserraig", que enguany celebra el seu 20 aniversari. Va ser un regal que la família del capità Abenserraig 2004, Toni Morales, va encarregar a Saül Gímez i que s'ha interpretat en finalitzar l'Entrada en la plaça de la Concepció. Serà un final d'Entrada mai vist i en el qual participaran El Regall, La Colla, la Unió Musical Llanera de Ranes, la Unió Musical la Nova de Quatretonda, la Agrupació Musical d'Agullent, la Societat Musical La Nova de Palomar i el Cercle Musical Primitiva d'Albaida. Des de l'Ambaixada Abenserraig destaquen la col·laboració d'estes formacions musicals "que s'han quedat de manera voluntària i altruista per a interpretar aquesta marxa dirigides pel compositor autor de l'obra, Saül Gómez".