La IX Setmana Pedagògica d’Ontinyent, organitzada per l’Ajuntament en col·laboració amb diverses entitats, ha acollit aquest dimarts i dimecres la Mostra de Projectes d’Innovació Educativa al Campus Universitari de la ciutat. L’Aula Magna de l’edifici universitari de l’Avinguda de Torrefiel ha sigut l’escenari on professors i representants de nombrosos centres educatius d’Ontinyent han exposat les seues experiències i metodologies innovadores. L’acte comptava amb la intervenció del regidor d’Educació, Ferran Gandia, així com la presència de diversos membres de la corporació municipal.

Ferran Gandia destacava que "la mostra ha canviat de format cada any, intentant acoblar-se a la situació de cada moment i afegint aportacions del món educatiu, però sense perdre de vista l’objectiu principal: fomentar l’interés dels centres escolars en la renovació pedagògica i posar en valor les experiències i metodologies innovadores desenvolupades als nostres centres". El regidor també remarcava la voluntat de "continuar fent d’Ontinyent una Ciutat Educadora, on l'educació siga l’eix central de totes les actuacions i una eina imprescindible per a assolir una ciutadania democràtica i lliure". Gandia va insistir en "el paper clau de les persones que tenen la tasca d'educar".

Els projectes exposats pels centres han abordat àmbits molt diversos, combinant innovació, inclusió, sostenibilitat i foment dels valors socials. El Conservatori Professional de Música Josep Melcior Gomis ha presentat "Imaginant a l’elemental", un projecte d’inclusió i nous llenguatges multidisciplinaris. El CEE Vall Blanca ha exposat "Cap a una escola sense barreres", una iniciativa per impulsar una educació lliure d'androcentrisme, sexisme i masclisme. El CEIP Bonavista ha proposat fomentar "L'alimentació saludable com a forma de vida" mitjançant activitats a l’hort i a la cuina. El CEIP Vicente Gironés Mora ha desenvolupat tallers internivells i d’aprenentatge servei per fomentar la comunicació i la convivència inclusiva. El CEIP Martínez Valls ha presentat "Teixim Llavors - Brodem Lligams", un projecte que flexibilitza els temps d'aprenentatge per potenciar la lectura, les activitats grupals i la investigació.

Al Col·legi La Concepció s'ha treballat "El llibre de la vida" com a eina per al desenvolupament de les llengües a través de la creació d’una revista escolar. El CC La Milagrosa i el CEIP Lluís Vives han impulsat conjuntament un projecte de reproducció d’espècies vulnerables amb la implicació de diverses entitats locals. L’IES L’Estació ha presentat "L’Estació Ecosocial", una iniciativa que combina sostenibilitat, naturalització i inclusió. El centre Pureza de María ha donat a conéixer "Mozart Magic", un viatge musical en el temps amb metodologies actives i innovadores com l’scape room.

El Col·legi Santa Maria ha desenvolupat el projecte "ViurELA amb esperança", una iniciativa musical inclusiva de sensibilització sobre l’ELA. Al CEIP La Solana, amb "El cor de la Solana", s'ha creat un puzle col·laboratiu inspirat en l’autisme i la diversitat. El Col·legi Sant Josep ha promogut la creació d’una lliga de debats per millorar l’expressió oral i fomentar el pensament crític. L’IES Jaume I ha treballat en un projecte d’esmorzars saludables i sostenibles, mentre que el CEIP Carmelo Ripoll ha organitzat una fira solidària amb el lema "Compartim i construïm somnis".

La Setmana Pedagògica continuarà aquest dijous amb activitats com la Cursa Universitària i el III Congrés de Ciència Jove, organitzat pels instituts l’Estació, Jaume I i Pou Clar. A més, el Concert per la Pau, a càrrec de l’orquestra i cor del Conservatori Professional de Música Josep Melcior Gomis, tindrà lloc per la nit al Teatre Echegaray. Les activitats finalitzaran el pròxim dimarts 16 d’abril.