Els efectes de l'estat d'alarma també s'han deixat notar en el que a dissolucions matrimonials es refereix. A Ontinyent, les demandes de divorcis i separacions han baixat un 19’6% en el segon trimestre de 2020 respecte al primer, segons les dades recollides pel Servei d'Estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
Les xifres oficials reflecteixen que durant el segon trimestre de 2020 (d'abril a juny) s'han comptabilitzat 45 demandes de divorcis i separacions, davant de les 56 del primer trimestre (de gener a març).
En concret, han disminuït un 10% els divorcis consensuats (30 en el primer trimestre i 27 en aquest); un 29% els divorcis no consensuats (de 24 a 17); les separacions consensuades es mantenen en 1; i les no consensuades passen d'1 a 0.
Pel que fa a les mesures de guàrdia i custòdia dels fills, es van adoptar 8 mesures, una de manera consensuada i 7 no consensuada. Una xifra que també és menor que en el primer trimestre, quan es van registrar 14 mesures d'aquest tipus consensuades i 7 no consensuades.
Es tracta d'unes dades que s'extrapolen al conjunt de la Comunitat Valenciana, ja que a nivell autonòmic, les demandes de dissolució matrimonial van baixar un 37’9% durant el segon trimestre. Des del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) atribueixen aquesta disminució “per la declaració de l'Estat d'Alarma i la consegüent paralització de l'activitat judicial”, comenten. Una activitat que s'ha vist afectada per la desescalada escalonada de l'administració de justícia i la necessitat d'adoptar mesures de seguretat i higiene en els jutjats.

De 73 divorcis en 2019 als 45 de 2020
Si comparem les dades amb l'any anterior, la diferència es fa encara més evident. Durant el segon trimestre de 2019, es van registrar 73 demandes de divorcis i separacions en total, enfront de les 45 que s'han registrat en el mateix període de 2020, la qual cosa suposa una variació interanual d'un 38’3% menys. Des del TSJCV insisteixen que la incidència de la pandèmia ha fet que els indicadors siguin tan diferents als de qualsevol altre període anterior que “és impossible traure conclusions de les dades que es presenten” i aconsellen “prendre amb cautela les variacions interanuals”.