El boato de l'Ambaixada Cristiana, a càrrec de la comparsa Gusmans, ha recreat l'Ontinyent de 1860. Amb la recreació de Dilluns de les Ambaixades, el boato ha recreat la Cantereria a través dels cants i balls populars. En el rentador de la Cantereria, a la part alta d'una carrossa ha cantat Pep Gimeno *Botifarra cançons tradicionals valencianes.
A continuació, la Moixeranga d’Algemesí ha sorprés el públic amb els seus impressionants castells. A continuació, el boato ha reproduït les pintures del carrer i Senent, els antics patrons de la ciutat, així com les de la Santíssima Trinitat, la de la Mare de Déu d'Agres, totes elles en el barri antic d'Ontinyent. 
Dues esquadres han representat a l'exèrcit de l'ambaixada.
El boato de l'ambaixada cristiana, de la comparsa Gusmans, ha inclòs “Pugna”, coreografia de Masters Ballet, amb música de Batukem-Tukada que ha interpretat la peça musical “Pugna”, escrita per Chechu Obrer. Ha sigut un ballet de molta força i bellesa plàstica. El ballet representava la lluita, però al mateix temps el bambú que es movia al so del vent simbolitza la resistència i l'adaptació. El batalló de 60 ballarins estava dividit en dos blocs: el primer marcat pel ritme del percutir de les canyes i el segon, més vertical i amb abundants figures coreogràfiques.
Rubén Montava i Vicent Xavier Vila, ambaixador i banderer, han dirigit tot el boato a lloms dels seus respectius cavalls i escortats per una nombrosa esquadra, formada per familiars i amics.

 Amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport