La vicepresidenta de la Diputació de València, Natàlia Enguix, defensarà el proper dimecres 23 de juliol una moció per instar a la reforma de la Llei Electoral Valenciana. Aquesta modificació té com a objectiu principal reduir la barrera electoral actual del 5 % al 3 %, i fer que el còmput dels vots es realitze a nivell provincial i no autonòmic, per avançar cap a un sistema més just, representatiu i que reflectisca millor la pluralitat política i territorial. La proposta, registrada per la portaveu del grup provincial Ens Uneix, Natàlia Enguix, s’emmarca en les iniciatives impulsades per la Unió Municipalista, la confederació de partits independents d’àmbit local i comarcal.

La moció arriba així al debat del plenari provincial després de l’inici formal de la recollida de signatures que dona suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada per aquesta plataforma el passat 8 d’abril a les Corts Valencianes i que fou admesa a tràmit el 23 de maig. A més, el debat se situa en els primers dies de la campanya de recollida de les 10.000 signatures, que està previst oficialment per al dimecres 16 de juliol, i que busca el suport de la ciutadania necessari per portar la reforma al debat parlamentari.

Així, Natàlia Enguix ha subratllat que l’actual sistema electoral “penalitza les opcions polítiques amb un suport territorial ampli però dispers, com són les forces municipalistes, i afavoreix de manera artificial els partits amb més concentració geogràfica o visibilitat mediàtica”. A més, ha remarcat que “la barrera electoral del 5 %, calculada sobre tots els vots emesos i no només els vàlids, i comptabilitzada a nivell autonòmic, esdevé un mur d’exclusió per a milers de valencians i valencianes”.

La moció reclama reformar esta situació per garantir que la voluntat popular es reflectisca de forma proporcional en la representació parlamentària, d’acord amb el que estableix la Constitució i els principals instruments internacionals en matèria de drets polítics. En paraules d’Enguix, “no podem parlar de democràcia real si hi ha votants que tenen menys valor segons el territori on viuen o el tipus de formació que recolzen. És hora d’obrir les institucions a la pluralitat del poble valencià i posar fi a les regles que només beneficien els de sempre”.

La moció insta la Generalitat a reformar la Llei Electoral Valenciana per eliminar barreres desproporcionades i garantir una representació justa, i planteja traslladar l’acord a les Corts, al Consell, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i als ajuntaments de la província de València. Amb aquesta iniciativa, Ens Uneix obri el camí al debat polític sobre la reforma electoral, després de la recollida de signatures necessària per a la ILP impulsada per la Unió Municipalista, plataforma que lidera Ens Uneix.

Cal recordar que aquesta és una reclamació històrica que va quedar pendent en l'últim mandat del Botànic, on PSPV i Compromís defensaven la rebaixa del llindar electoral, tot i que es va quedar damunt la taula per la divisió de Ciudadanos. Natàlia Enguix manifesta “confiar en què els partits que defensaven la legislatura anterior la rebaixa electoral mantinguen el seu suport, i que el PP es puga sumar en el tràmit parlamentari a les Corts”, concloïa.