L’Ajuntament d’Ontinyent presentava aquest dilluns a la ciutadania com va a ser la 1ª fase del projecte de remodelació del parc del Mestre Ferrero. Ho feia en un acte obert celebrat in situ al mateix parc, on es detallava l’abast de la primera fase d’una actuació global que tindrà lloc sobre un espai de més de 6.000 m2 (dels 15.000 totals del parc), amb un termini d’execució de 8 mesos des de l’inici d’esta tardor, amb una inversió de 700.000 euros subvencionada per la Diputació de València.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, era el primer en prendre la paraula en un acte on tambe intervenien l’equip d’arquitectes format per Sari Calatayud i Rafa Mira, i que comptava també amb la presència de la regidora de Parcs i Jardins, Sayo Gandia. El primer edil destacava en primer lloc la voluntat de transparència i participació des de l’inici que es va plantejar el projecte, una línia que es reprenia aquest dilluns amb un acte “on l’objectiu és mostrar el que s’ha dissenyat i escoltar propostes d’interés per a la ciutadania”.
La primera fase afectarà aproximadament 6.000 m2, concretament en la zona compresa entre el carrer Músic Enric Casanova fins a l’alçada de l’escultura de l’instrument musical, a la meitat del parc, executant-se entre 2025 i 2026. La segona fase s’estima que suposarà una inversió en 1’3 milions d’euros amb una execució prevista entre 2026 i 2027. L’equip d’arquitectes redactor format per Sari Calatayud i Rafa Mira, exposaven acte seguit el que van explicar que era “una aposta per una reforma integral però respectuosa amb els usos consolidats i amb la vegetació existent”, un dels grans valors del parc, ja que “no es tracta d’una transformació radical, sinó d’una posada al dia per adaptar l’espai als usos actuals i fer-lo més amable i funcional”, explicaven.
Entre les actuacions previstes destaquen la naturalització del passeig central, amb la supressió parcial de paviment, introducció de jardineria als laterals i renovació del mobiliari urbà, per fomentar espais més recollits i socials; la millora de la pista esportiva, mantenint-ne l’ús però renovant els acabats, el mobiliari i el mur perimetral, a més de crear una barrera verda per compatibilitzar l’activitat amb l’ús tranquil del parc; la reconfiguració dels recorreguts interns, eliminant camins en desús per alliberar espais i fomentar l’aprofitament total de la pradera; o la transformació de la zona de jocs infantils, amb la creació de nous accessos, incorporació de jocs en diferents nivells (incloent tobogans i jocs trepadors sobre talussos vegetals), nous areners diferenciats per edats, i espais de berenador molt demandats per a celebracions familiars.
El projecte també contempla la renovació completa de les instal·lacions de reg, el replantejament i reforç de l’arbrat, així com la uniformització del mobiliari urbà, substituint els bancs antics per un model únic, més funcional i que afavorisca la interacció social. Després de l’exposició del projecte, es va obrir un extens torn de preguntes per part dels veïns i veïnes assistents, un debat que la regidora de Parcs i Jardins, Sayo Gandia, valorava com “constructiu i calmat, d’allò més interessant també per replegar idees especialment de cara a la segona fase d’esta important reforma, en un parc que té ja més de 32 anys, que és un dels principals refugis climàtics del barri de Sant Josep, i que necessitava d’una actuació com aquest per a posar-lo al dia”.
La regidora destacava la voluntat del Govern d’Ontinyent de comptar amb la participació ciutadana en aquest procés, raó per la qual es va convidar formalment per carta a l’acte d’aquest dilluns a tot el veïnat del parc i a diverses associacions ciutadanes.