es oliveres ja comencen a donar mostres de com serà la pròxima campanya de l'oli 2017-2018. L'aparença sana i en abundància de les olives en els arbres fa pronosticar una bona collita que pot arribar a superar els 2 milions de quilos, així ho assegura el mestre de l'almàssera de la Cooperativa d'Ontinyent, Vicente Tolsá.
“L'oliva es veu molt sana i, si tot va bé, s'arreplegaran, com a mínim, 2.000.000 de quilos, fins i tot jo crec que podrem batre rècords”, destaca. Açò, traduït en litres, seran més de 400.000, amb una alta qualitat que també es preveu Verge Extra.
Cal ressaltar “si tot va bé”, perquè encara existeix la possibilitat que es registre alguna pedregada que faça malbé part dels cultius. A més, la mosca de l'olivera també podria ser una amenaça. “Si es combina la humitat i molta calor, la mosca podria atacar l'oliva, la qual cosa reduiria la seua qualitat, ja que l'oxida i l'oli ja passaria a ser només Extra”, explica Tolsá.
Deixant de costat dolents auguris, des de la Cooperativa preveuen augmentar en més del doble les xifres de l'any passat. Després de tres anys de sequera, en els quals les oliveres no estaven treballant a un rendiment ple, 2017 està sent un bon any pel que fa a la meteorologia, gràcies a les pluges.
En els últims anys no s'ha superat el milió i mig de quilos. En xifres, en la campanya de 2016 es van arreplegar 1.061.000 de quilos; en 2015, 1.870.000 quilos; i en 2014, 1.470.000 quilos. “Malgrat ser anys anòmals i de molta sequera, no van ser xifres tan desastroses com podrien haver sigut”, comenta Tolsá.
Des que es tenen registres, 1985, any en el qual van comptabilitzar tan sols 400.000 quilos; la quantitat arreplegada ha anat en augment, arribant a aconseguir el rècord de 2.500.000 quilos en la campanya 2010-2011.
L'oliva està en aquests moments en fase de maduració, en el tram final, i a la fi d'octubre o principi de novembre es preveu que comencen les primeres collites. La primera varietat a madurar sol ser l'Arbequina, després la Royal, "Manzanilla", i les últimes solen ser la Picual, Grossal, Blanqueta, etc. La que més abunda en les plantacions d'oliva és l'Arbequina, que presenta una qualitat molt bona i produeix un oli més dolç, segons explica el mestre de l'almàssera de la Cooperativa d'Ontinyent.
Malgrat els bons pronòstic, Tolsá prefereix ser cautelós i esperar a observar com evoluciona la meteorologia. Com solen dir els homes de camp, ‘No digues oliva fins que no estiga baix de la biga’.