La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha felicitat l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, per “el compromís d'Ontinyent en la recuperació de la memòria democràtica”.
La consellera i l'alcalde, acompanyats per la regidora de Memòria Històrica, Sayo Gandia, han homenatjat a “Els 13 de la corda”, acte que també ha comptat amb la presència de representants de la corporació municipal, de la Comissió Municipal de la Memòria Democràtica d'Ontinyent, així com familiars de les víctimes. Pérez Garijo ha participat en la clausura de l'acte d'homenatge als 13 ontinyentins afusellats a la ciutat en 1939, ja finalitzats els treballs d'exhumació i identificació de les víctimes. Durant l'acte, s'ha lliurat als familiars el documental “Els 13 de la corda”, en memòria de les víctimes.
La consellera de Qualitat Democràtica ha parlat de la importància de la col·laboració per a avançar en les polítiques de memòria i ha afirmat que “un clar exemple d'aquesta manera de treballar ha sigut l'ajuntament d'Ontinyent”, i que ve a reflectir que “la millor garantia de no repetició és la memòria”. Pérez Garijo ha destacat el treball realitzat en el municipi en aquests últims anys per a exhumar, identificar i entregar les restes de les víctimes del franquisme als seus familiars, “una tasca que ha quedat plasmada en el documental que hui es lliura a les famílies, un homenatge que posa en valor i reconeix a aquelles persones a les quals se'ls va arrabassar la seua vida per a lluitar pels nostres drets i llibertats”.
Per part seua, Jorge Rodríguez ha manifestat que “cal no oblidar mai que hui estem ací per l'obstinació de les famílies que des de fa molts anys venien exigint poder tindre les restes dels seus sers estimats”, al que ha afegit que “poder oferir tot el treball que s'ha fet en forma de documental és un xicotet homenatge del poble d'Ontinyent a tots aquells que van patir la injustícia per la seua manera de pensar”.
En desembre de 2019, coincidint exactament amb la data dels afusellaments fa 80 anys, es van entregar les restes de les 13 víctimes a les famílies en el cementeri municipal d'Ontinyent, que fins a la seua exhumació i identificació es trobaven en fosses comunes.
Visita al refugi antiaeri de Tortosa i Delgado
La consellera i l'alcalde han realitzat una visita al refugi antiaeri “Tortosa i Delgado”. Aquest espai està situat en la Plaça de Baix, en el solar de l'antiga fàbrica de Tortosa i Delgado, una important indústria tèxtil de la ciutat en l'època als peus del conjunt històric del barri de la Vila. El refugi es construeix l'any 1938, compta amb una superfície aproximada de 85 m² i es calcula que podria haver allotjat al voltant de 300 persones.
A Ontinyent, es van construir una dotzena de refugis a la ciutat ja que l'amenaça d'atac aeri per les tropes franquistes va augmentar progressivament a mesura que avançava la Guerra Civil espanyola. En aquesta època, la indústria local destacava per l'augment de la demanda arran de la conjuntura bèl·lica.
El refugi de Tortosa i Delgado, testimoniatge de protecció de la població civil durant els bombardeigs, s'ha habilitat perquè puga rebre visites guiades de grups escolars, interessats, turistes i públic en general, accessible a persones amb discapacitat, amb un horari d'obertura subjecte a programacions o visites amb cita prèvia.