Ontinyent està sent una de les localitats del departament Xàtiva-Ontinyent afectades per una elevada incidència d'Infeccions Respiratòries Agudes (IRA) entre la població. En concret, la xifra s'ha disparat en la setmana 2 de 2025 fins els 1.000-1.200 casos per cada 100.000 habitants, segons dades del Sistema de Vigilància d'Infeccions Respiratòries Agudes. 

La xifra se situa més de 500 punts per damunt de la mitjana nacional, que és de 639,8 casos per cada 100.000 habitants. Segons les dades del Sistema de Vigilància, hi ha en concret una incidència de 197 casos de grip per cada 100.000 habitants; 103 casos de VRS (Virus Respiratori Sincitial) i 24 casos de covid-19.
Dels casos confirmats que han acudit per IRA greu, en el cas del covid-19, la mitjana se situa en 76 anys, amb un 0% d'ingressos en UCI i una letalitat del 8,3%. Per la seua part, l'edat mitjana dels afectats per grip ha sigut de 76 anys, amb un 3,1% d'ingressos en UCI i una letalitat del 0%, mentre que el virus VRS afecta a xiquets d'una edat mitjana de 5 anys, amb un 4,3% d'ingressos i un letalitat del 2,9%. En el cas d'altres virus (adenovirus, bocavirus, pneumomiae, etc.), del total de casos confirmats, afecta a persones d'una mitjana de 67 anys i són la causa d'un 3,8% d'ingressos en UCI i d'una letalitat del 2,3%.

L'elevada incidència d'infeccions respiratòries està incrementant la pressió assistencial, tant els centres de Salut d'Ontinyent com en Urgències. Pel que fa a Atenció Primària, la pressió assistencial "és molt alta per quadres vírics, sobretot per grip, tant en les consultes com en les guàrdies", afirmen fonts consultades. Davant esta situació, les consultes de Primària estan plenes en estos moments i, d'atendre a una mitjana de 30-40 pacients al dia, s'ha passat a realitzar unes 40 atencions diàries

En el servei d'Urgències passa el mateix i asseguren que s'ha notat "un notable ascens percentual quant a la visita a pacients majors, pluripatològics i polimedicats" per patologies virals respiratòries, a la qual cosa s'unixen patologies virals gastrointestinals, el que genera "major índex d'ingressos hospitalaris". Esta situació s'associa a "un elevat risc de col·lapse", expliquen les mateixes fonts. Es tracta d'una situació que preocupa, ja que "encara no hem arribat al pic màxim, si bé ens trobem en una costera ascendent, i esperem el pic a finals de gener", afigen.

Per últim, experts consultats incidixen en la importància de vacunar-se. "Veiem que hi ha més incidència perquè la gent no s'ha vacunat", afirmen. "Incidim en la importància de vacunar-se, sobretot als grups de risc, ja que la vacuna disminuix les complicacions", asseguren. Així mateix, insistixen en "no saturar Urgències si no es tenen símptomes greus, com dificultat respiratòria o febre".