La millora de la gestió energètica ha de ser una de les prioritats estratègiques per convertir l’àrea industrial de l’Altet en referència d’indústria 4.0. Esta és una de les principals conclusions del primer anàlisi inclòs al Pla Pilot d’Ecoinnovació del Polígon de l’Altet, plantejat pel Clúster Innovall amb el suport de l’Ajuntament d’Ontinyent i l’empresa pública Divalterra (depenent de la Diputació), que el passsat divendres era objecte d’una primera presentació a l’espai Coworking Ontinyent ubicat al polígon.
El treball, presentat en presència de l’alcalde de la ciutat i President de la Diputació, Jorge Rodríguez, ha estat realitzat amb la col·laboració tècnica de dues empreses associades al Clúster Innovall, les consultores Mentakers i Proselección, així com de 25 empreses del Parc Industrial que han participat como beneficiaris del projecte, on entre altres coses es destaca el paper de les pimes i es planteja una bateria de mesures per a la reducció del consum energètic i d’aigua així com la incorporació del gas.
Entre els resultats globals, es constata que el consum mitjà d’energia de les empreses participants és de 31.312,84 Kwh/any, amb un cost de consum energètic equivalent a 6.228,21 €/any. Sols el 16% de les empreses disposa de monitorització dels seus consums elèctrics i sols el 4% utilitza alhora energies alternatives coincidint amb la fotovoltaica i l’energia que es genera és per a verter-la a la xarxa. Entre les recomanacions que es realitzen es troba la dotació d’un punt de subministrament de gas a alta i baixa pressió, ja que davant les necessitats d’energia térmica el gas és més econòmic, i resulta indispensable per a la cogeneració. A més a més, s’apunta que amb gas a alta i baixa pressió el polígon es revaloritzaria per a les actuals empreses.
Pel que fa a les mesures de reducció de consums d’aigua i energia, es suggereix la reutiltizació “d’aigües grises”, l’aprofitament de l’aigua de pluja, la realització d’una auditoria energética i hídrica, l’ajust de consum i tarifaris tant d’electricitat com d’aigua, o la producció d’energies renovables per a autoconsum, o la monitorització de consums, a més d’altres mesures d’eficiència com la implantació de LEDs, sensors de presencia, termostats zonals o caudalímetres, entre d’altres.
Jorge Rodríguez destacava la importància del treball cojunt entre institucions i agents socioeconòmics per seguir avançant com a ciutat innovadora, una aposta en la que la innovació i la tecnologia son factors claus. En aquest sentit aquest és un projecte pioner i de referència pel que respecta l’adaptació dels entorns industrials i la implantació de les noves tecnologies a les empreses”, manifestava.
El President d’Innovall, Rafael Pla, explicava que aquest projecte “té recorregut no sols a curt termini, sinó a mig i llarg, cal seguir treballant pas a pas, primer adaptant les condicions fonamentals del polígon i paulatinament transformar-lo en un polígon avançat, eficient i intel·ligent que millore la competitivitat del teixit territorial i siga capaç de atraure la implantació de noves industries fins al nostre territori”.
Des de la consultora Mentakers, Juanjo Catalán explicava en la presentació que “Cal Futurizar. Moltes empreses majoritàriament pimes tenen que començar a pensar amb un futur en base a la diferent manera de pensar i viure de les noves generacions i la entrada en el nou paradigma sostible”. Mentakers ha estat al càrrec de la conceptualització i elaboració de la guia ECOPYME 4.0 on s’explica els conceptes mes rellevants del projecte, del que Catalán apuntava que “el repte més immediat va a ser que en poc de temps les empreses participats de l´Altet siguen referents d’èxit ecoinnovadors”, manifestava.