L'any 2020 sempre serà el de la pandèmia, esperem que 2021 siga el de la recuperació, però a més serà el dels grans contrastos climatològics, ja que va haver-hi trams de l'any extremadament secs i altres extremadament humits, un any irregular quant a precipitacions que també ha deixat xifres històriques. Les temperatures van ser altes, sent el cinqué any més càlid de la història del municipi.
L'any començava ja marcant una fita històrica, i és que la borrasca Gloria que va assotar Ontinyent va superar el rècord de precipitacions en 24 hores al gener amb 141 litres, superant una dada de 1950, es va situar a més com el gener més plujós de les sèries climàtiques. Malgrat les abundants precipitacions, la temperatura de 9.5 graus de mitjana, superant l'habitual en més de mig grau.
Parlant de calor, el mes de febrer va ser el més càlid de la història del municipi, el que sol ser mes més gèlid de l'any aquesta vegada va contribuir al fet que 2020 haja sigut un calorós any. La temperatura mitjana de febrer va ser de 14.1 graus, quasi 5 més de l'habitual en el segon mes de l'any. A més va ser un mes extremadament sec en el qual només van caure 7.6 litres, quasi un 90% menys que la mitjana històrica mensual, però malgrat això, l'hivern va ser el tercer amb més precipitacions de la sèrie actual.
Sens dubte, el mes més estrany va ser el de març. El mes en què un virus ens canviaria per sempre la nostra vida també va ser per a analitzar-lo quant a meteorologia es refereix. Les primeres dues setmanes van ser molt càlides, seques i amb les ratxes de vent més forts de tot l'any; la segona meitat del mes van convertir març del 2020 en el més humit dels últims 38 anys a causa de les constants precipitacions, amb 13 dies consecutius de pluges, 19 en total en el mes, sumant junt a gener i febrer les precipitacions habituals de tot un any.
L'abril més plujós dels últims 9 anys
Seguint el refrany, A l'abril aigües mil, i és que abril de 2020 va deixar fins a 4 episodis tempestuosos a Ontinyent, convertint-se en el segon mes d'abril més fosc de la història, però malgrat això i de ser el més plujós dels últims 9 abrils, la temperatura també va ser superior a la mitjana, confirmant la tendència del que ja es venia veient, 2020 anava a ser un any molt càlid.
El mes de maig va donar un respir quant a la calor, després de diversos anys arribant als 40 graus centígrads, en aquesta ocasió les temperatures no van ser excessivament altes, amb una màxima de 32.3 graus, malgrat això també va ser un mes més de 2 graus més càlid del normal i amb 7 l/m² més de precipitacions que la mitjana del mes. Amb maig acabat, es dóna per acabada la primavera meteorològica, que va deixar la de 2020 amb la tercera amb més precipitacions en els últims 16 anys.
Els mesos de l'estiu meteorològic van començar forts, amb temperatures molt elevades en els primers dies de juny, arribant prop dels 40 graus, però tampoc es van viure grans calors durant el desenvolupament del mes, deixant finalment una temperatura mitjana durant juny de 23.3 graus, quasi 2 més que la mitjana històrica del sisé mes de l'any.
Juliol va ser un mes extremadament càlid, amb fins a 13 nits tropicals, a més es va superar per primera vegada en tot l'any els 40 graus, la temperatura total no va ser excessivament alta, 26.5 graus de mitjana, però es va veure incrementat per una sensació tèrmica que donava sensacions de més calor. La mitjana va créixer sobretot els últims dies del mes, quan va arribar la primera onada de calor de l'any. Les precipitacions van baixar quasi el 100%, ja que no van arribar ni a 1 l/m².
Només el final d'agost va donar una treva davant la calor
El mes més càlid amb diferència va ser agost. Durant els primers 10 dies les temperatures estaven prop dels 30 graus de mitjana i es va marcar la segona temperatura més alta de tot el país amb 43.8 graus el dia 1 d'agost, una temperatura que va trencar tots els registres i que va provocar una mitjana de quasi 33 graus aqueix dia. La mitjana mensual va baixar fins als 27.5 graus, sobretot a causa dels últims dies del mes en què la mínima es va situar prop dels 12 graus, des de 2001 no es donava una temperatura tan baixa a l'agost.
Quan el primer aniversari de la DANA s'acostava a Ontinyent, creixien les pors per una possible nova DANA que finalment va vorejar Ontinyent sense deixar caure quasi gotes. En total van caure 12.2 litres/m², unes xifres molt baixes, sobretot comparant-les amb les de l'any anterior. Va ser en general un mes molt càlid, excepte en els últims dies en què les temperatures van baixar dels 10 graus, provocant la caiguda d'una mitjana que haguera sigut històrica i que va deixar una diferència de 25 graus entre la màxima i la mínima del mes.
Octubre sec
A l'octubre es va viure una gran inestabilitat tèrmica. A uns primers dies del mes molt calorosos, van seguir, una vegada passada la primera quinzena, uns dies molt freds per a després tornar a pujar les temperatures. El que no es va aconseguir a l'octubre va ser revertir la dinàmica de 2020, i amb la finalització del desé mes de l'any sense indici de grans pluges, es complien 5 mesos, per la qual cosa els aqüífers van començar a assecar-se. La temperatura mitjana va ser finalment d'uns 17.5 graus de mitjana, una mica superior a la mitjana, però el menys calorós dels últims anys.
L'arribada de novembre portaria amb si el problema de les precipitacions, unes precipitacions que encara tardarien 20 dies a aparèixer, i el que semblava un novembre molt sec va acabar superant la mitjana a causa de les pluges del 27 de novembre en les quals es va poder salvar la situació dels aqüífers. Els primers 20 dies van ser molt calorosos, amb temperatures que anaven a deixar una mitjana històrica, però en els últims dies del mes es va aconseguir deixar una mitjana de 14 després d'arribar al dia 19 amb 18.5 graus. La mitjana històrica del mes és de 12.4.
Finalment, el recentment acabat desembre es va caracteritzar pels dos temporals de vent que van marcar la sequedat d'un mes en què per primera i última vegada en tot 2020 es va baixar dels 0 graus el dia 26 de desembre. La curiositat d'aquest mes és que en només 3 dies de diferència es va marcar la màxima, amb els 21.8 graus del 23 de desembre, i la mínima el citat 26 de desembre amb -1.5 graus. La temperatura mitjana del mes va ser de 10.7, 1.4 graus més alta que el normal.
En definitiva, una temperatura mitjana de 17.8 graus, les màximes sent de mitjana 23.9 i les mínimes d'11.6. La màxima de tot l'any 43.8, la més alta de la Comunitat Valenciana i la segona més alta d'Espanya i la mínima de -1.4 graus.